Film i serije

Preminuo glumac Žarko Mijatović

Preminuo glumac Žarko Mijatović
Preminuo glumac Žarko Mijatović

ZENICA - Žarko Mijatović, bh. pozorišni i filmski glumac, umro je u nedjelju u Zenici u 78. godini.

Mijatović je rođen 28. januara 1933. godine u Subotici, a najveći dio života proveo je u Zenici, gdje je od 1963. do 2004. godine bio stalni član Bosanskog narodnog pozorišta.

Bio je prvak drame i umjetnički rukovodilac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a obavljao je i funkciju predsjednika Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Podružnica u Zenici.

Glumio je u velikom broju pozorišnih predstava, u TV serijama i domaćim igranim filmovima.

Najistaknutije glumačke kreacije dao je ulogama: Ahmed Nurudin (Meša Selimović, "Derviš i smrt"), Jago (Vilijam Šekspir, "Otelo"), Kreont (Žan Anuj, "Antigona"), Tom (Tenesi Vilijams, "Staklena menažerija"), Vojin Jugović (Borislav Mihajlović Mihiz, "Banović Strahinja") Don Kihot (Mihail Bulgakov, "Don Kihot"), Pukovnik (Gabrijel Garsija Markez, "Pukovniku nema ko da piše").

Glumio je i u mnogim drugim značajnim predstavama kao što su Krležine "Hrvatska rapsodija", "U logoru", "Kristofor Kolumbo", Šekspirov "Mletački trgovac", Brehtova "Opera za tri groša", Šilerova "Spletka i ljubav", Ibrišimovićev "Ugursuz", Sušićevi "Hodža Strah" i "Nevakat", Andrićeve "Na Drini ćuprija" i "Prokleta avlija", Kišova "Grobnica za Borisa Davidovića" te mnoštvo drugih.

Na ovogodišnjem, 51. festivalu MESS dobio je "Zlatni lovorov vijenac" za doprinos umjetnosti teatra.

Komemorativni skup povodom smrti Žarka Mijatovića bit će održan danas u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica s početkom u 12 sati, dok će sahrana biti obavljena na Gradskom groblju "Crkvice" u Zenici, istog dana u 15 sati.

Priznanja

Žarko Mijatović je dobio veliki broj priznanja za svoj rad, od kojih su najznačajnija:

  • Nagrada grada Zenice za ulogu Nurudina u predstavi "Derviš i smrt";
  • Nagrada Udruženja dramskih umjetnika BiH za uloge: Nosač Samuel u predstavi "Pashva nosača Samuela"; uloga Toma u predstavi "Staklena menažerija", uloga Vojina Jugovića u predstavi "Banović Strahinja";
  • Nagrada na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu i Susretima pozorišta u Brčkom za ulogu Hodža Strah u istoimenoj predstavi;
  • 27-julska nagrada SR BiH za ukupan dramski doprinos u dramskom stvaralaštvu, 1988. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije