Film i serije

Propisane mjere i za produkciju: Šta s filmskim poljupcem?

Propisane mjere i za produkciju: Šta s filmskim poljupcem?
Foto: N.N. | Propisane mjere i za produkciju: Šta s filmskim poljupcem?

Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" propisao je mjere i preporuke za rad domaćih i stranih filmskih produkcija koje će tokom narednih nedjelja početi snimanje na teritoriji Srbije.

Među opštim mjerama predostrožnosti stoji da je svaki član filmske ekipe individualno odgovoran da na snimanje ne dolazi ukoliko ima bilo koje simptome koji upućuju na virus korona.

"Treba izbjegavati rukovanje, grljenje i pozdravljanje, a obavezno je nošenje zaštitne opreme, osim za glumačku ekipu tokom snimanja. Preporučuje se i pridržavanje pravila dvije osobe na četiri kvadratna metra i primjenjivanje dva metra distance, kada god je to moguće", stoji u saopštenju "Batuta".

Iz Instituta su dodali da su obavezna mjerenja temperature svim članovima ekipe beskontaktnim toplomjerom tokom svakog dolaska na filmski set glumaca i radnika na filmu. Osobama s temperaturom višom od 37 neće biti dozvoljen ulazak na set i biće poslate na ljekarski pregled, uzimanje uzorka - brisa grla i nosa, PCR test i izolaciju do dobijanja negativnog rezultata.

Snimanje na javnim mjestima dozvoljeno je u prisustvu do 50 ljudi, a produkcija će odrediti jednog člana ekipe da nadzire sprovođenje svih mjera.

Producenti su dužni i da obezbijede zaštitnu opremu koja uključuje maske, rukavice, vizire za šminkere i sredstva za dezinfekciju. Kao dodatnu mjeru zaštite, "Batut" preporučuje testiranje ekipe.

Preporučuje se da se rekvizita koja se donosi sa različitih strana skladišti na centralnom mjestu gdje se prije upotrebe detaljno čisti ili dezinfikuje, a sva vozila moraju da se dezinfikuju prije snimanja. Neophodno je poštovati i zvanične preporuke za frizerske i kozmetičke salone, kao što su pojačane mjere higijene u prostoru šminkernice. Za svakog glumca treba obezbijediti lične, posebne četkice, a šminkeri, frizeri, stilisti, pomoćnici u kostimu mogu nositi zaštitne naočare ili vizire zbog bliskog kontakta koji se ostvaruje sa glumcima.

"Vid dodatne prevencije je testiranje inostranih članova ekipe, kao i testiranje lokalnih članova, ono je obavezno i kod onih koji će tokom snimanja biti na rastojanju manjem od dva metra i neće moći da nose zaštitnu masku zbog potreba snimanja scene", navode u "Batutu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije