Film i serije

Pratite nas na Google news

U Banjaluci održana premijera filma "Kosovo-momenat u civilizaciji"

U Banjaluci održana premijera filma "Kosovo-momenat u civilizaciji"
Foto: Srna | U Banjaluci održana premijera filma "Kosovo-momenat u civilizaciji"
Srna

BANJALUKA - U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je održana premijera filma "Kosovo-momenat u civilizaciji", režisera Borisa Malagurskog.

Malagurski je rekao novinarima da ovaj dokumentarni film govori o Unesko baštini Srbije na Kosovu i Metohiji i pokazuje koliko je ona ugrožena.

On je podsjetio da je svjetska premijera ovog filma održana 15. septembra u Kulturnom centru Srbije u Parizu, s ciljem da pred diplomatama bude predstavljena stvarnost na terenu.

"Pokazali smo da je ta baština izuzetno ugrožena, ali i da ona ne pripada samo srpskom, već i civilizacijskom nasleđu, odnosno celom svetu", istakao je Malagurski.

On je naglasio da je od 1999. godine do danas na Kosovu i Metohiji uništeno više od 150 crkava i manastira, zbog čega je potrebno učiniti sve radi njene zaštite.

Scenarista filma Miloš Ninković rekao je novinarima da film konkretno govori o četiri manastira koja su pod zaštitom Uneska, koji se nalaze na teritoriji takozvane "Republike Kosovo".

Premijeri filma prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici kulturnog i javnog života grada Banjaluke, mnogobrojni građani Banjaluke.

Premijera ovog filma održana je ranije i u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije