Književnost

Banjalučki pisac Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade

Banjalučki pisac Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade
Foto: Tatjana Dedović Starović | Banjalučki pisac Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade

BANJALUKA – Stevo Grabovac, pisac iz Broda sa banjalučkom adresom, sedamdeseti je dobitnik prestižne NIN-ove nagrade za roman „Poslije zabave“, koji je objavljen prošle godine u izdanju banjalučkog „Imprimatura“.

Ovo je saopšteno danas u beogradskom hotelu „Moskva“, a odluku o dobitniku donio je žiri u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsjednik).

Važno je naglasiti da je Stevo Grabovac prvi dobitnik ovog prestižnog priznanja iz Republike Srpske, od njenog osnivanja do danas i vjerovatno prvi pisac koji je roman pisao nakon radnog vremena u trgovini. 

Podsjećamo, njegov roman prvenac „Mulat albino komarac“, takođe objavljen u izdavačkoj kući „Imprimatur“ prije četiri godine našao se u najužem izboru za nagradu.

U najužem izboru NIN-ove nagrade pored banjalučkog pisca Grabovca bilo je još četiri autora: Vladimir Pištalo: "Pesma o tri sveta" (Agora), Vladan Matijević: "Pakrac" (Laguna), Srđan Srdić: "Autosekcija" (Partizanska knjiga) i Ljubomir Koraćević: "U zemlji Franje Josifa" (Književna opština Vršac).

Pred proglašenje dobitnika, Milan Ćulibrk zatražio je minut ćutanja za preminulog Gorana Petrovića.

Na ovogodišnji konkurs za NIN-ovu nagradu pristiglo je 188 romana.

O romanu "Poslije zabave", na sajtu  izdavačke kuće Imprimatur stoji da je u pitanju "roman o ocu, roman o zločinu, roman o porodici, roman o prijateljstvu, roman o odrastanju, totalni roman!"

S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša uostalom, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presjekom jednog života.

Tako osvijetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje – dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom.

Poslije zabave, mada kompoziciono osmišljen u pet dijelova, počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton cijelom narativu: "I onda počinje oluja govana".

Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvijetlio pravac drugom piscu.

A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sjećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svijest do njene nemoćnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije