Književnost

Berić za "Nezavisne": Neka sve ovo što nas je zadesilo bude opomena

Berić za "Nezavisne": Neka sve ovo što nas je zadesilo bude opomena
Foto: N.N. | Berić za "Nezavisne": Neka sve ovo što nas je zadesilo bude opomena

Miladin Berić spada među najpoznatije pisce satire i knjiga aforizama u Bosni i Hercegovini. Nedavno, prvi put u svojoj karijeri, Berić je objavio dječju knjigu pod nazivom "Lažni profil", u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske. Riječ je o knjizi koja je posvećena mališanima, ali svakako može da drži pažnju i zainteresovanost starijih.

Berić, vrstan kao lirik, ni u slučaju poezije za djecu nije propustio priliku da između redova provuče ozbiljnu poruku pristupačnu najmlađima.

U intervjuu za "Nezavisne" govori o knjizi "Lažni profil", njenom nastajanju, motivaciji i osobinama koje krase dobrog pisca.

NN: S obzirom na to da ste dosad pisali pretežno satiru i aforizme, kako ste dobili inspiraciju i ideju da se oprobate i u ovom žanru?

BERIĆ: Inspiracija mi je bila kćerka Selena koja je, sada je to već jasno, i sama zakoračila u poetske vode. Naime, poželio sam da moje dijete na nekakvim priredbama (nazovimo to starim imenom) govori tatine stihove jer se obično u takvim situacijama govori nešto što svi već znaju, odnosno nekoliko poznatih pjesama se vrti ukrug. Iz tog razloga određeni broj pjesama je pisan u ženskom rodu. Ipak, i u ovoj zbirci nisam se previše udaljio od aforizama, odnosno satire, jer je bar polovina pjesama "Lažnog profila" u tom duhu.

NN: Da li je knjiga sastavljena iz više priča ili je cjelina?

BERIĆ: U suštini "Lažni profil" ima četiri cjeline nazvane po osnovnim elementima "Voda", "Zemlja", "Vatra" i "Vazduh". Svaka cjelina završava pjesmom posvećenom jednom od ta četiri elementa. Ciklus "Voda" je za najmlađe i u njemu je svakom slovu azbuke posvećena po jedna pjesma. Noseći dio "Zemlje" je sonetni vijenac "Čudna šuma", u kojem je 14 šumskih stanovnika dobilo po sonet. Pjesme iz ciklusa "Vatra" su meni omiljene u "Lažnom profilu" i u istima prevladavaju satirični elementi. Na kraju noseći dio "Vazduha" je stihovana komedija "Lažni profil", koja je svakako pogodna za scensko izvođenje.

NN: Šta ona za Vas predstavlja? Da li Vam je bio izazov pisati dječju knjigu prvi put u karijeri?

BERIĆ: Pisati dječju poeziju je za mene bio veliki izazov, pogotovo što sam se već na prvoj pjesmi uvjerio u riječi Duška Radovića da je pisati za djecu isto kao i pisati za odrasle - samo malo teže. Ako još uzmemo u obzir da sam htio napisati nešto što neće ličiti na današnju uobičajenu dječju produkciju onda je izazov bio time i veći. Otud sonetni vijenac i pjesme o slovima, satira za najmlađe, pa čak i stihovana komedija. Da li sam i koliko uspio pokazaće kako čitaoci, tako i vrijeme.

NN: Knjiga je objavljena krajem prošle godine. Postoji li neki poseban razlog zašto baš tada?

BERIĆ: Knjiga je iz štampe izašla 31. decembra. Slučajno baš na taj dan, ali kao da sam ga birao. Naime, neka sve ovo što nas je zadesilo prethodne godine bude baš "lažni profil", bude jedna velika, ako ne obmana, onda bar opomena koja će nas od materijalnog okrenuti ka duhovnom, ka porodici, društvu, a ne društvenim mrežama.

NN: Koliko dugo ste pripremali knjigu?

BERIĆ: Samo zamisao o "Lažnom profilu" stara je desetak godina, kada mi je prvi put palo na pamet da bih mogao napisati knjigu za djecu. Ipak, sve pjesme koje su ušle u zbirku, sem možda dvije-tri, napisao sam u posljednje tri godine kada je sazrio koncept zbirke, kada su se ukrstile ideje i kada je ostalo samo da sve to pokrijem stihovima.

NN: Da li Vam je ova knjiga oduzela više vremena u odnosu na ostale s obzirom na to da je ovo prva dječja knjiga koju ste objavili?

BERIĆ: Mislim da jeste jer sam morao da obzirim mnogo više stvari, prvenstveno da svoju poeziju, za koju mnogi kažu da je komplikovana, pojednostavnim i približim najmlađim čitaocima. Koliko sam u tome uspio pokazaće vrijeme. S druge strane, u pojedinim pjesmama sam namjerno, kroz formu dječje poezije između redova pisao mnogo ozbiljnije stvari, tako da zaista smatram da je ovo knjiga za one od sedam do 77 godina.

NN: Kakve reakcije očekujete, prvi put od mlađe publike?

BERIĆ: Očekujem pozitivne reakcije, mada možda i previše očekujem od jedne knjige. Naime, očekujem da se neke pjesme recituju, da se "Lažni profil" igra, da "Azbukvar" pomaže učiteljima i učiteljicama pri prezentaciji slova za prvačiće, odnosno sada drugačiće.

NN: Da li postoji pjesma koju biste izdvojili kao posebno dragu?

BERIĆ: Izdvojio bih ilustracije mog dragog prijatelja i vrhunskog karikaturiste i ilustratora Gorana Ćeličanina. Kad su pjesme u pitanju teško je odgovoriti na to pitanje. Ipak, najdraže su mi "Kočije sjajne" kao prva napisana, te "Fočja pjesma" i "Osmi martić".

NN: Kakve osobine treba da posjeduje dobar pisac?

BERIĆ: Dobar pisac mora svakako da posjeduje talenat, da sluša srce, da piše onako kako mu se "došaptava", a ne da piše samo da bi se svidio nečemu ili nekome. Pogotovo ne smije da piše da bi se svidio nečemu. Na kraju, sve je relativno, pa i dobro pisanje. Nekada se ono otkrije kada su na autora već odavno legli snjegovi i šaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije