Književnost

Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH prvi put javnosti otvara depoe

Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH prvi put javnosti otvara depoe
Foto: Zemaljski muzej BiH | Biblioteka Zemaljskog muzeja javnosti otvara depoe u kojima čuva književni fond

SARAJEVO - Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH povodom obilježavanja 135. rođendana institucije sutra će otvoriti svoja vrata, a javnosti će prvi put biti dostupni depoi u kojima čuva viševjekovni književni fond.

Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH počela je s radom 1888. godine, a od 1913. smještena je u prostorije u kojima se nalazi i danas. Organizovana je kao specijalna naučna biblioteka, sa oko 400.000 svezaka publikacija (knjiga, časopisa, novina). Građa koju posjeduje biblioteka sistematski je prikupljana i najviše se odnosi na oblasti arheologije, istorije, etnologije, folkloristike, mineralogije, geologije, botanike, zoologije i muzeologije.

U fondovima ove biblioteke nalaze se i stare, raritetne zbirke prikupljene u periodu Austrougarske i Kraljevine Jugoslavije. Osim izuzetno vrijednih i rijetkih knjiga, biblioteka Zemaljskog muzeja posjeduje značajnu zbirku periodike i dnevnih novina koje datiraju od austrougarskog perioda do danas.

Zahvaljujući izdavačkoj djelatnosti, odnosno izdavanju Glasnika Zemaljskog muzeja BiH, najstarijem naučnom časopisu u Bosni i Hercegovini, uspostavljeni su kontakti i razmjena publikacija sa naučnim institucijama i muzejima širom svijeta. U sklopu Dana otvorenih vrata biblioteke biće upriličena i bibliotečka izložba o Glasniku Zemaljskog muzeja BiH. Kako bi se što bolje zaštitile, knjige se čuvaju u posebnim uslovima; osigurava se optimalna temperatura, svjetlost te količina vlage. Depoi će biti otvoreni u dva termina po jedan sat: od 10 do 11 i od 18 do 19 časova, uz pratnju bibliotekarki u grupama od po 15 posjetilaca.

Publikacije su izložbenog karaktera te se neće smjeti dirati, saopšteno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije