Književnost

Dejanu Pilipoviću stiglo priznanje kraljevskog dvora Karađorđevića

Dejanu Pilipoviću stiglo priznanje kraljevskog dvora Karađorđevića
Foto: Milan Pilipović | Dejanu Pilipoviću stiglo priznanje kraljevskog dvora Karađorđevića

GRADIŠKA - Posredstvom Srednje stručne i tehničke škole Gradiška, za Dejana Pilipovića, bivšeg učenika, vukovca i đaka generacije medicinske struke, a sada studenta Filozofskog fakulteta u Banjaluci, stiglo je priznanje kraljevskog dvora Karađorđevića iz Beograda.

To je Pohvalnica za njegov sveobuhvatan rad, posebno učenje ali i literarno pisanje.

"Na osnovu prijedloga nastavničkog vijeća, uz saglasnost Ministarstva prosvjete, pohvaljujem Dejana Pilipovića, učenika Javne ustanove Srednja stručna i tehnička škola u Gradišci, za iskazan, izvanredan uspjeh u završenom srednjem obrazovanju. Neka Vaš sjajan uspjeh služi na radost Vašoj porodici, a na trajnu korist našoj otadžbini".

U potpisu, njihova kraljevska visočanstva, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina.

Dejan je nedavno, a tokom srednjeg obrazovanja koje je završio prošle godine, objavio roman "Kneginja Aleksandrija od Prokletija" o dešavanjamima u Srbiji, kroz istoriju, počev od Prvog balkanskog rata.

"Romansirana priča satkana je od života likova, njihovih sudbina, odluka, dilema, iskušenja, istorijske borbe za slobodu, za očuvanje identiteta, moralnih, duhovnih i svih drugih vrijednosti", izjavio je Pilipović za "Nezavisne novine", rekavši da ga ovo priznanje ohrabruje u učenju i u pisanju.

"Moji likovi, kroz različite priče objedinjene metaforama, govore o sebi, svom životu, vremenu i epohi u kojoj su živjeli...Trudio sam se da izbjegnem patetiku i prenaglašenu emociju, nego da ostanem u sferi pribranog i mudrog, jasnog i nedvosmislenog izražaja. Nisam dopustio, sem u jednom slučaju, da moji likovi plaču nego da snažno i odlučno zastupaju svoje stavove a čitaoce podstaknu da razmišljanje i zaključke", pojasnio je Dejan osnovnu poruku svoga romana u izdanju "Srpske kuće" iz Požarevca.

On ističe da je veoma srećan što je glas o njemu i njegovom radu dospio do kraljevskog dvora.

Kada srednjoškolac napiše roman u 17 poglavlja i na više od 200 stranica, to predstavlja jedinstven primjer, smatra Bratislav Golić, urednik "Srpske kuće".

"Dejanov roman se, među nekoliko hiljada radova prispjelih na konkurs „Srpske kuće“ izdvojio po zrelosti pisanja, izboru tematike u kojoj su sublimirane istorija, književnost, dramski zapleti, jasne lirske poruke, smisleni dijalozi, stilske figure, što je svojstvene mnogo iskusnijim piscima", kazao je Bratislav Golić.

Pohvala profesora

Dario Gvozden, bivši Dejanov profesor srpskog jezika, kaže da se radi o izuzetnom učeniku, koji se već u prvom razredu izdvojio, skrenuo pažnju na svoj talenat kojeg je kasnije njegovao i unapređivao.

"Njega zaista, pamtim kao posebnog u svemu, učenju najviše. Poslije svakog čitanja pismenog rada, u razredu je zavladao muk, tišina, čuđenje. Nakon toga, tog početnog divljenja, ostali učenici su aplaudirali. Kako je vrijeme prolazilo, Dejanovi radovi bili su sve vredniji, sve zreliji, sa jasnijim i snažnijim porukama, sa metaforama i stilskim figurama, natopljen emocijama i porukama", kazao je profesor Dario Gvozden.

Darko Golić, direktor Srednje stručne i tehničke škole kazao je da u ovoj ustanovi, veoma veliku pažnju posvećuju mladim talentima, nastojeći da ih, kao što je Dejan Pilipović, afirmišu i izvan redovnog školskog gradiva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije