Književnost

Dubravku Vujinović kćerka sa poteškoćama u razvoju inspirisala da napiše knjigu

Dubravku Vujinović kćerka sa poteškoćama u razvoju inspirisala da napiše knjigu
Foto: Vesna Duka | Dubravku Vujinović kćerka sa poteškoćama u razvoju inspirisala da napiše knjigu

TREBINJE - U Narodnoj biblioteci Trebinje predstavljena je knjiga za djecu "Čudesni pečurak", autora Dubravke Vujinović, Trebinjke koja je majka dvije djevojčice, od kojih je jedna dijete sa poteškoćama u razvoju koja je posebno inspirisala majku za pisanje ove knjige.

"Čudesni pečurak" je uvršten među 15 najboljih priča na regionalnom konkursu za najbolje bajke i basne, projekta "Obrazovanje kroz igru", a ova bogato ilustrovana priča nosi snažne poruke koje ne ostavljaju ravnodušnim ni djecu ni odrasle.

"Inspiracija su mi uvijek djeca, a konkretno za ovu knjigu inspirisala me kćerka sa poteškoćama u razvoju. Knjiga se odnosi na tu vrstu posebnosti - da nismo svi isti ali to ne znači da je neko loš, već jednostavno drugačiji. Pečurak je neko ko je djelovao da je drugačiji, a na kraju je napravio veliko čudo koje je stvorilo nove živote. Poruka knjige je da trebamo činiti dobra djela i pomagati jedni drugima", kazala je autorka na promociji.

Ilustracije je radila Ana Vejin Bejat, koja je, kako kaže, bila inspirisana dječijim crtežom.

"Čim sam pročitala priču, već sam u glavi 'vidjela' kako će izgledati likovi. Nisam htjela da ilustracije budu digitalne, već sam sve radila ručno i onda bih te dijelove skenirala i spajala, da bi na kraju dobila jednu lijepu likovnu formu, koja će, nadam se, biti prijatna i dječijem i odraslom oku“, kazala je Vejin Bejat.

Pored autora knjige Dubravke Vujinović i ilustratora Ane Vejin Bejat, na promociji su učestvovali moderatori Jefimija Ot i Darko Kurtović.

Izdavač "Čudesnog pečurka" je Narodna biblioteka Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije