Književnost

Dučićeve ideje i danas pokreću razvoj Trebinja

Dučićeve ideje i danas pokreću razvoj Trebinja
Foto: N.N. | Dučićeve ideje i danas pokreću razvoj Trebinja

TREBINJE - Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja i predsjednik Savjeta "Dučićevih večeri poezije", otvorio je u subotu uveče najprestižniju kulturnu manifestaciju istočne Hercegovine - "Dučićeve večeri poezije", na kojoj se okupila elita srpske kulture - pjesnici, vokalni solisti i operski pjevači, dramski i baletski umjetnici, pijanisti i horski izvođači.

Upravo to je, kako je istakao i gradonačelnik na svečanoj akademiji "Kod kneza na balu", bila Dučićeva koncepcija i njegove ideje i danas pokreću razvoj Trebinja i kulturno ga oblikuju, kako bi "sve teklo ljepše, smislenije i otmenije".

"Mi i danas idemo Dučićevim putem, a meni, umjesto Dučićevih pisama koje je nekada slao mom dalekom prethodniku, gradonačelniku Trebinja Đorđu Tupanjaninu, stižu brojni mejlovi umjetnika koji nastupaju na našim scenama u okviru projekta 'Trebinje, grad kulture', gdje u porukama dobijam i nedvosmisleno uvjerenje da smo na dobrom putu i da u širim evropskim okvirima Trebinje predstavlja grad koji je izazovan, a u okviru samog kulturnog menadžmenta izuzetno atraktivan i konkurentan", naglasio je Petrović.

Tradicionalnu besjedu o Dučiću govorio je prof. dr Boško Suvajdžić, nazvavši je "Moj Dučić", kako je nazvao i svoju pjesmu koju je, kako je rekao, napisao upravo boraveći u Trebinju, na "Dučićevim večerima poezije".

Naglasio je da je njegov Dučić i zalazak sunca, i muzika, i nagoni koji označavaju mutne senzacije, nerazjašnjene nemire u čovjeku, i tužne oči suncokreta, ali i ljubav i ljepota, otmenost, duhovnost, hrabrost i rodoljublje.

"Dučićevo delo, pa i ove večeri poezije u Trebinju, predstavljaju ono fino filigransko tkanje koje jednom narodu i njegovoj istoriji obezbeđuje dubinu kulturnog pamćenja, a bez te dubine kulturnog pamćenja nisu mogući ni narod, ni njegova istorija", istakao je Suvajdžić.

Na akademiji su nastupili Hor AKUD "Lola" iz Beograda, beogradski dramski umjetnici Biljana Đurović, Nebojša Kundačina i Srđan Karanović, te Milan Rus i Bojana Žegarac - prvak i prvakinja Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i Aleksandra Stamenković, primadona Beogradske opera, Snežana Berić, vokalni solista, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, a nastupili su i trebinjski umjetnici - duet pijaniste Boba Vučura i vokala Marije Ninković.

Juče ujutro održana je sveta liturgija i pomen Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, a sinoć je trebalo da bude održano pjesničko veče "Na Dučićevom putu".

Izložba u Muzeju Hercegovine

U okviru pratećeg programa "Dučićevih večeri poezije" u Muzeju Hercegovine otvorena je izložba radova Vladimira Veličkovića i Miodraga - Dada Đurića.

Izloženih 28 djela dvojice velikana srpske likovne scene objedinjeno je nazivom "Kontrapunkti", a najvećim dijelom su iz zbirke galarije "Viskonti fajn arts" iz Ljubljane, Lazara i Žive Vujić, dok su ostali radovi - četiri iz Muzeja Hercegovini i tri u vlasništvu Crkvene opštine Mostar, koje su Vujići poklonili Eparhiji i Muzeju Hercegovine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije