Književnost

Evita Bojkovac - velika nada poezije

Evita Bojkovac - velika nada poezije
Foto: Srna | Evita Bojkovac - velika nada poezije

DERVENTA - Trinaestogodišnja Evita Bojkovac iz Dervente lani je objavila treću samostalnu zbirku pjesma "Kompozitor mjesec" i nastavila da dobija vrijedne nagrade, ali i da olovkom stvara ljepši svijet.

 

U Istočnom Sarajevu na 17. Festivalu poezije za djecu i mlade, koji je održan početkom decembra prošle godine, dobila je Specijalnu diplomu.

Promovisala je i raniju zbirku pjesama "Ružičasto sunce i plavi mjesec", za koju je dobila Plaketu "Sima Cucić" u Novom Miloševu.

Ova djevojčica, koja piše o svojim snovima i mašti, istvoremeno ispunjava sve školske obaveze.

"U trećoj zbirci neke od pjesama su - `Vjetar`, `Zimska idila`, `Cvjetovi`, `Bajna noć`, `Sova`, `Čarolija melodije`, `Kompozitor mjesec`, `Modna revija`", navodi Evita.

Književnik Ranko Preradović ističe da iz svake pjesme Evite Bojkovac "izlazi ljepota koje nema drugdje" i da to mlada pjesnikinja "čini iz čiste duše i srca".

"Ona je naše mlado čudo. Nastavljamo da pratimo njeno stvaralaštvo, koje je dostiglo jedan nivo, ali će u narednom vremenu biti još potpunije i bogatije.

Nema u istoriji književnosti mnogo mladih umjetnika kao što je Evita, da sa 13 godina imaju već objavljenu treću zbirku pjesma", ističe Preradović, koji je i recenzent Evitine zbirke poezije.

Drugi recenzent Ostoja Đukić naglašava da je riječ o afirmisanoj i široj javnosti poznatoj mladoj pjesnikinji, te o svestranom stvaraocu iz raznih oblasti umjetnosti.

"Knjige koje piše ilustruje sopstvenim likovnim radovima, uspješno svira klavir i oduševljava slušaoce muzičkih djela čuvenih kompozitora i stvaralaca. To čini sa lakoćom i zanosom kakav se rijetko sreće kod mladih umjetnika", navodi Đukić.

Evita Bojkovac rođena je 2005. godine u Derventi, učenica je Osnovne škole "19. april", gdje pohađa i Osnovnu muzičku školu, odsjek za klavir. Imala je nekoliko samostalnih izložbi, od kojih 2015. godine dvije veoma zapažene - jednu u Tuzli i drugu u Derventi.

Evita je promociju knjiga imala na Beogradskom sajmu, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, te u Tuzli, Derventi i Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije