Književnost

Godišnja nagrada UK RS Pavloviću: "Strašni sud" spoj konkretnog i univerzalnog

Godišnja nagrada UK RS Pavloviću: "Strašni sud" spoj konkretnog i univerzalnog
Foto: wikipedia.org | Godišnja nagrada UKRS Ranku Pavloviću: "Strašni sud" spoj konkretnog i univerzalnog

Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS) za najbolju knjigu u 2021. godini, pripala je književniku Ranku Pavloviću za zbirku pripovijedaka "Strašni sud".

Sapštio je ovo žiri UK RS koji je radio u sastavu: Sanja Macura, predsjednik, te Saša Knežević i Zlatko Jurić, članovi.

Sanja Macura je istakla da zbirka pripovijedaka "Strašni sud" Ranka Pavlovića pokazuje vrhunski domet poetike ovoga pisca koji svoja najbolja ostvarenja dostiže upravo u ovoj književnoj podvrsti.

Ona smatra da ovom svojom knjigom Pavlović pokazuje nepogrešivu sposobnost da čitaoca privuče i zadrži dobrom pričom u kojoj nerijetko arhetipske slike natkriljuju svoje izvorno značenje i prodiru duboko u tkivo savremenih međuljudskih odnosa u kojima je samo priča ta koja nema svoj rok trajanja.

"Stapajući konkretno i univerzalno, pojedinačno i opšte, u isti mozaik koji kroz čitalačko putešestvije predočenim pričama prerasta u kaleidoskop, Pavlović je napisao knjigu koja se u ovogodišnjem Konkursu svojom umjetničkom vrijednošću izdigla iznad svih ostalih kandidovanih naslova", ističe Sanja Macura.

Istovremeno, ona smatra da se među prispjelim pjesničkim zbirkama, bogatstvom pjesničkog jezika, te načinom nadogradnje tradicije i forme srpske poezije, izdvojila zbirka pjesama "Nesan" Željke Avrić.

Saša Knežević ističe da prispjeće dvadeset naslova objavljenih u 2021. godini na ovaj Konkurs govori da određeni broj članova nije posalo svoje knjige na uvid, što svakako nije dobar podatak. On dodaje da je žiri od prispjelih knjiga načinio dva presjeka u kojima su se izdvojili naslovi koji su svojim estetskim kvalitetima zaslužili posebnu pažnju članova žirija. Njegovo je mišljenje da knjiga "Strašni sud" Ranka Pavlovića zaslužuje Godišnju nagradu UKRS kao majstorski zgotovljena zbirka kraćih pripovijedaka, te da Pavlović ovom zbirkom još jednom pokazuje da je njegova poetika vrhunska u ovom žanru koji zahtijeva jedrinu misli neopterećenu lapidarnošću nametnute forme.

Stoga je Saša Knežević glasao da Godišnja nagrada Udruženja književnika pripadne Ranku Pavloviću čiju knjigu "Strašni sud" smatra najcjelovitijom i umjetnički najupečatljivijom od svih knjiga koje su konkurisale za ovu značajnu nagradu.

U svom mišljenju Zlatko Jurić je naveo da je Pavlovićeva knjiga "Strašni sud" stilski, jezički i književno-umjetnički najcjelovitija i sadrži izuzetne priče koje se naslanjaju na poetiku Petra Kočića i Đure Damjanovića.

Za zbirku pjesama "Orfejev žal", Jurić smatra da je to najznačajnija knjiga Radmila V. Radovanovića ističući da je ovaj autor, naslanjajući se na poeziju i stil Branka Miljkovića, napisao veoma slikovite, nadahnute i semantički slojevite pjesme.

"Radovanovićeve najuspjelije pjesme su one u kojima je, u velikoj mjeri (ali ne u potpunosti!) uspio da napravi otklon od podražavanja grčkog mita", naveo je Zlatko Jurić u svom obrazloženju.

Pored knjiga "Nesan" Željke Avrić i "Orfejev žal" Radmila V. Radovanovića, u najužem izboru za nagradu bile su i knjige "Poezija u večernjem odijelu" Aleksandre Marilović i "O lovu na tetrijeba" Vojina Trivunovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije