Književnost

Isidora Bjelica: Balkan - mesto lakih osuda i teških tabua

Isidora Bjelica: Balkan - mesto lakih osuda i teških tabua
Foto: N.N. | Isidora Bjelica: Balkan - mesto lakih osuda i teških tabua

Zanimljivo je da je nova duhovnost na čudesan način detabuizovala i predrasude i stereotip koji prati stotinama godina i samu duhovnost.

Naime, novi duhovni učitelji pokazali su koliko je i sam imidž spiritualnog programiran u određenim klišeima i koliko i kako i sama duhovnost robuje stereotipu, predrasudama i tabuima. Anita Morijani npr, poput Dolores Kenon, izgleda kao obična domaćica, a govori stvari dublje i jače nego oni koji svoju poziciju u duhovnosti brane serioznim imidžom, jakim institucijama i odsustvom humora.

Ona prosto kaže  odbijam da se ponašam i izgledam po stereotipu u koji upadnu mnogi duhovni učitelji jer naša slika o tome kako treba da se ponaša, govori i izgleda osoba okrenuta duhovnom danas je za mnoge spiritualne malograđane šokantno promenjena. Tu je izvanredna Gabriela Bernštajn koja opet izgleda kao zvezda "Sex i grada", a čija knjiga o detoksu suđenja objašnjava svu tugu onih koji koriste stvarnost i sajber svet da permanentno presuđuju drugima. Sadhguru, možda i najuticajniji duhovni guru sadašnjice, sa treće strane ponosno nosi svoj rolex da bi dodatno nervirao duhovne jezuite koji ne razumeju ontološki smisao skromnosti... Toni Robins, Bemtinho, svi oni na neki način svojim krajnje različitim i ekstravagantnim personalitijima uče nas kako smo sami u glavi od raznih destruktivnih stereotipa bili žrtve programa kako treba da izgleda i ponaša se osoba posvećena duhovnom.

Balkan je bio i ostao prestonica lakih osuda i teških tabua, ovde se etikete dele najbrže i najlakše, a ljudi se razvrstavaju po uvreženim sektorima podela  izgled, ideologija, politika, vera, nacija, seksualnost, novac,... ako uzmemo da je jedna veličanstvena Isidora Sekulić morala da odustane i od svoje ženstvenosti i senzibiliteta i stila pisanja da bi ugodila patrijarhalnoj predstavi umne žene, što se danas čudimo da je naša snobovska pseudointelektualna elita još u stereotipima 19. veka kad su duhovnost i intelektualnost u pitanju. Ovde se žene koje pišu još pravdaju što su žene, a usudile su se da pišu, a onaj vorholovski entertejment pristup koji Dipak Čopra genijalno koristi da bi stigao do što šireg auditorijuma ovde bi odmah bio okarakterisan kao estrada i komercijalizacija.

Pa ipak, svetski trendovi polako stižu i do nas uprkos hiljadugodišnjim destruktivnim programima osuda i podela. Istina, čini mi se da su komšije tu nešto opuštenije pa imamo primer briljantne Morane Mamić koja ujutru pokazuje svoj garderober, a popodne izbacuje zen misli koje su daleko iznad onoga šta naši akademici mogu da nam ponude. Uostalom, setimo se onih baraba koje su napale genijalnog Vladetu Jerotića da se, zaboga, previše pojavljuje na TVu i to ne radi "duhovan" čovek??!!! Zbog takvih ograničenih umova čije crnobele predstave o duhovnosti najčešće izazovu talase destrukcije smo tu gde smo. Zbog njihovih stalnih podela na mi i oni, zbog njihovih ubeđenja da su u stanju da procene šta je uzvišeno a šta nisko, šta moralno a šta amoralno.

Ali svako ima posao samo jedan da se bavi svojom svešću, jer ulaziti u igru prepucavanja, svađa, objašnjavanja znači pokrenuti novu lavinu bola i destrukcije. Onima koji su vam svojim predrasudama o tome kako treba da izgledate i da se ponašate proizveli bol nemojte uzvratiti, poželite im iscelenje, jer dok god sudimo i procenjujemo daleko smo od osvešćenosti... Jednom sve stigne na Balkan pa će i ovaj trend o tome da duhovan čovek nema jedan imidž  već da se prosvetljenost može skrivati u najrazličitijim pojavnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije