Književnost

Jergović u februaru sa banjalučkim čitaocima

Jergović u februaru sa banjalučkim čitaocima
Foto: N.N. | Jergović u februaru sa banjalučkim čitaocima

BANJALUKA - Poznati hrvatski i južnoslovenski književnik Miljenko Jergović, u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" iz Banjaluke, gostovaće u Crvenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Moderatorke programa biće Vanja Šušnjar-Čanković i Kristina Ljevak, a književno veče biće održano 14. fabruara, sa početkom u 19 časova.

Miljenko Jergović rođen je u Sarajevu 1966. godine, gdje je do 1993. godine, kada je napustio ovaj grad i, kako se ispostavlja do danas, trajno se nastanio u Zagrebu, već bio stekao književnu slavu.

"Niko u posljednjih najmanje trideset godina o Sarajevu nije pisao načinom na koji to čini Miljenko Jergović. Njegovom besprijekornom pripovijedanju doprinijela je bez sumnje i distanca s koje piše o prošlosti, zavičaju i okolnostima koje su ga odredile. O sarajevskom Sepetarevcu, ključnom ličnom i književnom toponimu, istoriji njegovih predaka pisao je i u 'Selidbi', još jednom djelu koje će u raskošnom opusu Miljenka Jergovića imati status kapitalnog", saopšteno je iz "Imperativa".

Praveći porodičnu inventuru, remeteći "ritam smrti i zaborava" i polazeći od ključnog pitanja "koliko života stane u jednu torbu", glasi nastavak najave za književno veče. Jergović nam, kazujući o porodičnoj intimi, pripovijeda i o istoriji jednog grada, kog ima više u njegovim djelima nego što ga je ostalo u savremenoj sarajevskoj stvarnosti.

"Posvećeni čitaoci djela Miljenka Jergovića na policama svojih biblioteka sigurno su 'Selidbu' smjestili pored knjiga 'Rod', 'Otac' i 'Sarajevo, plan grada', koje, tako poredane, podsjećaju da je moguće uz veliki književni dar ispisati kolektivnu prošlost kroz vlastito porodično stablo, približiti nas vremenu koje je prošlo i junacima koji više nisu među živima, a zahvaljujući kojima, dok čitamo, možemo podosta otkrivati i o vlastitim svjetovima", kaže najava za Jergovićevo veče.

Miljenko Jergović autor je preko četrdeset knjiga pripovjedne proze, romana, eseja i pjesama te knjiga epistolarne proze. Romani i knjige priča prevođeni su mu na dvadesetak jezika i tako objavljeni u više od sto različitih izdanja. Nedavno je kod njegovog hrvatskog izdavača, zaprešićke "Frakture", objavljeno 1. kolo djela Miljenka Jergovića, a čine ga "Sarajevski Marlboro", "Hauzmajstor Šulc" i "Dvori od oraha", odnosno obnovljena izdanja djela koja su obilježila njegove početke, te nova knjiga "Imenik lijepih vještina", u kojoj su odabrani eseji, hronike i članci.

Prošle godine navršilo se i 30 godina od objavljivanja prve knjige "Opservatorij Varšava", za koju je dobio prestižnu "Goranovu nagradu" za mlade pjesnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije