Književnost

Knjiga "Lov na stenice" - svjedočanstvo o stradalnicima Golog otoka

Knjiga "Lov na stenice" - svjedočanstvo o stradalnicima Golog otoka
Foto: N.N. | "Lov na stenice" Dragoslava Mihailovića - knjiga o stradalnicima Golog otoka

BEOGRAD - Reizdanje zbirke autobiografskih pripovjedaka "Lov na stenice" poznatog srpskog pisca Dragoslava Mihailovića biće objavljeno u utorak u izdanju "Lagune", a ova knjiga prvi put pred čitaocima našla se 1993. godine u izdanju beogradskog BIGZ-a i prištinske "Panorame".

"Zbirka je u celini posvećena sudbinama ibeovaca, stradalnika koji su na svojoj koži osetili posleratnu strahovladu Titovog režima u vreme sukoba sa Staljinom, nedužnih žrtava visokih političkih igara i surovog partijskog aparata, oličenog u zatvorskim batinašima i golootočkoj golgoti", saopšteno je iz "Lagune".

Kako dalje stoji u saopštenju, likovi i sudbine tih stradalnika, zajedno sa likovima njihovih krvnika, kao i apsurdne okolnosti pod kojima su hapšeni, a decenijama poslije odslužene kazne praćeni i proganjani, čine ovu zbirku jedinstvenim književnim svjedočanstvom.

"Naglašeno faktografsko kazivanje o Golom otoku, koje se često čini nestvarnijim od umetničke fikcije, nastavio je Mihailović dalje literarnim stazama u knjizi 'Lov na stenice', pri čemu je u osnovi dokumentarnu srž stilistički doradio i dopunio izlaganjima o pozadini ljudskog nasilja", riječi su Roberta Hodela o ovoj knjizi.

O Mihailovićevom djelu pisao je i pjesnik Stevan Tontić.

"Ovaj pisac, čije je iskustvo skupo plaćeno, ulazi pod kožu, ulazi u dušu svakog živog stvora o kojem pripovijeda", kazao je, između ostalog, Tontić.

Mileta Aćimović Ivkov piše da Mihailović uvjerljivo svjedoči o čovjeku i njegovoj sudbini, o dramatičnim nastojanjima običnih ljudi da u različitim, često nepovoljnim okolnostima realizuju svoju sudbinu.

"Pisac je izgradio takav tip proznog opisa u kome je čisto pripovedanje u toj meri dominantno da se može kazati kako ono predstavlja bazični deo njegovog samosvojnog stvaralačkog obrasca. Zbog toga se, kako je konstruisana, među drugim njegovim delima bitno izdvaja knjiga pripovedaka 'Lov na stenice'", zabilježio je Mileta Aćimović Ivkov.

Dragoslav Mihailović rođen je 17. novembra 1930. u Ćupriji, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Fakultet je završio 1957. godine, ali nije uspio da nađe stalno zaposlenje; često je mijenjao poslove.

Mihailović je tvrdio da je došao u sukob s Upravom državne bezbednosti (UDBA) pošto se pobunio protiv hapšenja svojih drugova, koji su uhapšeni zbog političkih viceva. Nakon toga, jedan svjedok je izjavio da se Dragoslav Mihailović od samog početka opredijelio za rezoluciju Informbiroa, kao i da je izjavio da je Tito "američki špijun" te da je partija "likvidirala SKOJ". Godine 1949. izbačen je iz kandidature za člana Komunističke partije Jugoslavije, a 15. septembra 1950. je uhapšen. Na Goli otok prebačen je 28. februara 1951. i tamo je proveo 15 mjeseci.

Njegova najpoznatija dijela su "Kad su cvetale tikve", "Petrijin venac" i "Čizmaši". Dobitnik je brojnih nagrada u koje se, između ostalih, ubrajaju Oktobarska, NIN-ova, Andićeva te Nagrada Vukove zadužbine. Za knjigu "Lov na stenice" svojevremeno je ovjenčan nagradom "Bora Stanković".                                                                                               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije