Književnost

Matiji Bećkoviću Svetosavska povelja SPKD "Prosvjeta"

Matiji Bećkoviću Svetosavska povelja SPKD "Prosvjeta"
Foto: Arhiva | Matiji Bećkoviću Svetosavska povelja SPKD "Prosvjeta"

BEOGRAD - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" iz Beograda dodijelilo je Svetosavsku povelju akademiku Matiji Bećkoviću, koja će mu biti uručena u petak, 29. januara, u Beogradu.

Povelju će obrazložiti i uručiti predsjednik ovog društva Milimir Mučibabić, nakon čega će se obratiti i Bećković, najavljeno je iz pres-centra UNS-a.

Bećković je najveći je živi srpski pjesnik, autor je antologijskih knjiga poezije i nezaboravnih besjeda, koji je već u 6. razredu valjevske gimnazije osvojio prvo mjesto na literarnom konkursu, a za prvi književni honorar dobio je 12.000 dinara i od toga kupio karirani sako po kojem je ostao i dan-danas prepoznatljiv.

Prvu pjesmu "Preludium" objavio je kao gimnazijalac u "Mladoj kulturi".

Bećković je prvu knjigu, posvećenu svojoj životnoj ljubavi koja nosi naslov njenim imenom "Vera Pavladoljska", objavio 1962. godine, što postaje legendarna priča o iskonskoj ljubavi.

On je 1963. godine primljen kao poznati stvaralac u Udruženje književnika Srbije, a 1983. godine izabran je za člana SANU - tada je imao 44 godine i bio njen najmlađi član.

Bećković je dobitnik mnogih književnih i republičkih nagrada /Oktobarska, Milan Rakić, Sedmojulska, Zmajeva, Disovo proleće, Vukova, Duško Trifunović, Vinaverov venac, NJegoševa, Dimitrije Mitrinović.../, a nosilac je i ordena Belog orla. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije