Književnost

Najljepše biblioteke na svijetu: Zadivljujući čuvari znanja

Najljepše biblioteke na svijetu: Zadivljujući čuvari znanja
Foto: N.N. | Najljepše biblioteke na svijetu: Zadivljujući čuvari znanja

Biblioteke predstavljaju najkompletniju posvetu ljudskom znanju i imaginaciji i čine neprocjenjiv izvor znanja. Mnoge od njih, osim bogatstvom sadržaja, ljubitelje knjige oduševljavaju grandioznom spoljašnošću, ali i zadivljujućim enterijerom. Predstavljamo vam neke od najljepših biblioteka na svijetu.

"Admont Abbey Library"  Admont, Austrija

Smještena na rijeci Ens u jugoistočnoj Austriji, biblioteka "Admont Abbey" izgrađena je 1776. godine i svojim izgledom oduzima dah. Barokni arhitekta Džozef Huber tada je dobio zadatak da dizajnira dvoranu koja će oduševiti posjetioce. Predstavljena u kombinaciji zlatne boje sa primjesama bijele, "Admont Abbey" sadrži sedam kupola koje su ukrašene freskama Bartolomea Altomontea, koje predstavljaju nekoliko različitih faza ljudskog znanja. U ovoj biblioteci nalazi se oko 70.000 naslova koji potiču iz manastira i preko 200.000 drugih knjiga iz svih krajeva svijeta. Ovo je ujedno i najveća biblioteka ove vrste na svijetu.

"GalwayMayo Institute of Technology Library"  Golvej, Irska

Dablinski arhitekti De Blakam i Miger koristili su progresivnu tehniku da bi dizajnirali zgradu koja će privlačiti pažnju, a u kojoj je smještena biblioteka Instituta za tehnologiju. Spoljašnji izgled ove građevine nema samo estetski karakter, već je takođe projektovan tako da svojim zidovima štiti važan književni materijal unutar zgrade od sunčeve svjetlosti. Upravo ovaj sistem gradnje doveo je do toga da građevini nisu potrebni rashladni uređaji u ljetnom periodu. U biblioteci se nalazi oko 600 sjedećih mjesta namijenjenih za čitanje i ova biblioteka se smatra najvećom ekološkom bibliotekom na svijetu.

"Mediatheque Sandro Penna"  Peruđa, Italija

Izgled ove biblioteke u Peruđi naveo je mnoge prolaznike i posjetioce da pomisle da su za dizajn bili zaduženi vanzemaljci. Ipak, ova građevina, koja je završena 2004. godine, djelo je studija za arhitekturu iz Milana  "Studio Italo Rota". Eksterijer od ružičastih stakala svijetli noću. Unutar ove građevine se, takođe, nalazi paleta raznih boja, a naročito u dijelu koji je posvećen najmlađim čitaocima. Takođe, u izgradnji ove građevine korištene su zvučne instalacije koje pomažu maksimalnoj koncentraciji tokom čitanja, što je savršeno za studentsku populaciju koja svoje ispite sprema upravo tu.

"Wiblinglen Abbey Library"  Ulm, Njemačka

Očaravajuća biblioteka koja se nalazi u sklopu manastira na sjeveru Njemačke smatra se jednom od najljepših na svijetu. Strop ove građevine ukrašen je freskama umjetnika Franca Martina Kuna, a jarke boje i dekorativni prostor, koji je dizajnirao Kristijan Videman, predstavlja vrhunac umjetničkog pravca rokoko. Ova građevina završena je 1744. godine.

"Monastery of San Francisco Library"  Lima, Peru

Ova veleljepna građevina predstavlja jedan od najsvjetlijih detalja prijestonice Perua. Sam manastir je završen 1774. godine, a iako je značajno oštećen u zemljotresu koji se dogodio 1970. godine, ova građevina i dalje je jedan od najvećih simbola španskog baroknog stila gradnje. Ulaz je ukrašen velikim granitnim pločama, a unutar biblioteke nalazi se oko 25.000 drevnih tekstova i svitaka. Među vrijednim pisanim materijalima nalazi se i biblija koja datira iz 1571. godine, kao i španski rječnik koji je izdala Kraljevska španska akademija.

"Handelingenkamer"  Hag, Holandija

"Handelingenkamer" biblioteka možda pripada dijelu Parlamenta Holandije, ali njen renesansni izgled, koji se mnogo razlikuje od izgleda zgrade Parlamenta, zapravo je nadahnuće arhitekte C.H. Pitersa, koji je inspiraciju potražio u estetici kineskih zgrada. Zidovi obiluju crvenim, zelenim i zlatnim bojama, a na stubovima su vidljive glave zmajeva. Spiralne stepenice unutar građevine vode do čak tri nivoa, na kojima se nalaze poznati književni naslovi. Takođe, stakleni prozirni krov pomaže da se održi prirodna svjetlost, zbog koje na hiljade posjetilaca mogu da čitaju knjige bez većih poteškoća.

Nacionalna biblioteka Sejong  Sejong, Južna Koreja

Internacionalna kompanija S.A.M.O.O., koja se bavi arhitekturom i inženjeringom, dizajnirala je grandioznu Nacionalnu biblioteku u gradu Sejongu, u Južnoj Koreji. Ova građevina izgledom podsjeća na stranicu knjige koja je otvorena. Njeni tvorci su željeli da naprave miks analognog i digitalnog unutar građevine, tako da biblioteka posjeduje najsavremenije prostore za seminare, kao i dijelove sa knjigama za tradicionalno čitanje i učenje. Ova biblioteka otvorena je 2013. godine, a uz samu zgradu nalazi se i park posvećen knjigama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije