Književnost

Narodna biblioteka Srbije obilježila 187. rođendan

Narodna biblioteka Srbije obilježila 187. rođendan
Foto: N.N. | Narodna biblioteka Srbije obilježila 187. rođendan

​Uručenjem nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafranik" Dejanu Vukićeviću i otvaranjem izložbe "Žene u srpskom Ðure Jakšića" danas je Narodna biblioteka Srbije obilježila svoj 187. rođendan.

Na prigodnoj manifestaciji u Narodnoj biblioteci Srbije direktor ove institucije Laslo Blašković istakao je da je NBS u nevremenu i beskonačnoj krizi uspjela da povuče neke pažnje vrijedne poteze.

"Sa svojim ruskim partnerima NBS je bila organizator Meseca srpske kulture u Moskvi. U našoj biblioteci upriličena je sedma konferencija direktoranacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope. Tom prilikom potpisani su sporazumi sa bibliotekama Makedonije i Bugarske, a nešto ranije, u posebnoj prilici sa nacionalnom bibliotekom Irana. NBS je posetilo više od 1400 domaćih i stranih gostiju u organizovanim grupama" kazao je Blašković.

On j dodao da je Narodna biblioteka u saradnji sa kolegama iz Biblioteke Matice srpske i Univerzitetske biblioteke, započela rad na pripremi ćiriličnog izdanja UDK tablica, koje će biti dostupne svim bibliotekama u mreži, bez dodatnih troškova.

"Uzali smo učšće i u projektima "Procvat pismenosti" i Migracije kroz nauku i umetnost", rekao je on i dodao da je digitalnma NBS obogaćena sa tri nove tematske zbirke, da je imala je 55 hiljada poseta što je 153 korisnika dnevno.

"Istovremeno, konzervirano je i restaurirano oko 15 hiljada listova stare i rijetke bibliotečke građe i gotovo 1000 jedinica neknjiževne građe uključujući i fond manastira Hilandar" rekao je Blasksović i dodao da je riješen dugogodišnji problem neadekvatnog smještaja obaveznog primjerka NUB "Ivo Andrić" iz Prištine.

Danijela Vanušić iz Ministarstva kulture i informisanja upodsetila je da narodna biblioteka danas obeležava osnivanje ove temeljne nacionalne ustanove, ali i dan kada kada se 6. aprila 1941. godine, kao ucrtani cilj nacističke avijacije našla zgrada biblioteke.

"Tada je naša kultura doživela knjigocid...U plamenu su nestali najvrijedniji rukopisi. Sa jedne strane dalekošežna, utemeljujuća kulturna zamisao, a sa druge strane destrukcija. Dva lica života i trajanja objedinjuje u svom sjećanju ova velika kuća." kazala je Vanušić.

Goran Milašinović, besjednik na današnjoj manifestaciji sa prisutnima podijelio je atmosferu koja vlada u bibliotekama u kojima je mnogima najljepša tišina.

"Ni na jednom drugom mestu, nema zavodljivog, karakterističnog vonja od starog papira, lepka, laka, voska, boje, memle, drveta...Nije samo piscima biblioteka najdraža ksenodohija" rekao je Milašinović.

Dio stvaralaštvainašeg znamenitog pjesnika i slikara Ðure Jakšića, kao i artefakti koji upućuju na žene 19. vijeka, sa posebnim osvrtom na one koje su obojile umjetnikov pesnički i emotivni život čine izložbu "Žene u srpskom Ðure jakšića" koja je otvorena u holu NBS.

Autorke izložbe su istoričarke umetnosti i bibliotekarke Ljiljana Bašić i Dragana Pantelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije