Književnost

Objavljena antologija o čuvenom crtanom junaku Snupiju

Objavljena antologija o čuvenom crtanom junaku Snupiju
Foto: N.N. | Objavljena antologija o čuvenom crtanom junaku Snupiju

Antologija stripova i knjiga o kultnom crtanom junaku Snupiju konačno je na tržištu, a kritika je ovo ostvarenja već opisala kao djelo kakvo slavni psić konačno zaslužuje.

Djelo "Slavimo Snupija" objavljeno je od strane novinskog lista "Washington post", a autor antologije je kolumnista Majkl Kavana.

Knjiga na poseban način otkriva sve tajne popularnog strip i crtanog junaka. Za razliku od prethodnih ekranizovanih i pisanih ostvarenja poznatog autora Čarlsa Šulca, knjiga o Snupiju stavlja ovog popularnog psića u prvi plan. Ostvarenje se bavi isključivo njegovim avanturama, a likovi kao što su Čarli Braun i ostali su u ovom slučaju stavljeni po strani.

Njegovi obožavaoci će u novoj antologiji imati priliku da pročitaju i prve stripove napisane za slavnog Snupija. Neka od ovih ostvarenja su objavljena davne 1950. godine, a vizuelni prikaz Snupija je potpuno drugačiji od današnjeg.

Ovo nije prvi put da slavni Snupi dobija svoje književno djelo. Avanture pod nazivom "Leteći as" objavljene su 2015. godine i sadržavale su seriju kratkih priča.

Književna kritika je novu antologiju opisala kao ostvarenje koje prvi put prikazuje slavnog psića u svim avanturama koje je proživljavao od svog prvog pojavljivanja pedesetih godina prošlog vijeka.

Kritičari savjetuju da je ovu antologiju potrebno čitati hronološki da bi se u potpunosti mogao doživjeti njegov lik.

Na početku antologije Snupi je prikazan kao obični pas koji je vjerni pratilac glavnog junaka Čarlija Brauna.

Sredinom pedesetih godina prošlog vijeka Snupi već dobija pojedine karakteristike po kojima je i danas poznat, a 1958. godine se prvi put popeo na svoju kućicu i nakon toga nastala je istorija.

Snupi se prvi put pojavio u stripu 4. oktobra 1950. godine. Ime mu je objavljeno i opisano 10. novembra te godine. Prvi put se pojavio u uspravnom položaju 9. januara 1956. godine, u epizodi u kojoj vozi klizaljke na zaleđenom jezeru. Kasnije je od običnog psića postao junak raznih avantura. Nova antologija prikazuje i Snupijevu kućicu, koja je mnogo veća iznutra nego što se čini spolja. Kućica ima stepenice i na donjem spratu se nalaze televizor, klima-uređaj, stoni tenis, bilijar i biblioteka. Kućicu je napravio Čarli Braun, Snupijev vlasnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije