Književnost

Održana promocija posljednjeg djela Dobrice Ćosića "Knjiga o Titu"

Održana promocija posljednjeg djela Dobrice Ćosića "Knjiga o Titu"
Foto: Arhiva/Agencije | Održana promocija posljednjeg djela Dobrice Ćosića "Knjiga o Titu"

Posljednje djelo Dobrice Ćosića "Knjiga o Titu“, u izdanju kuće "Laguna", na koje se čekalo 10 godina, promovisano je u knjižari Delfi SKC u Beogradu.

O knjizi su govorili kćerka velikog pisca Ana Ćosić Vukić, istovremeno priređivač ove knjige, Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik magazina "Nedeljnik", Marko Krstić, urednik djela, dok je moderator bila Tanja Vučković ispred “Lagune”.

Dobrica Ćosić je u posljednjoj knjizi pripovijedao o svom odnosu sa Josipom Brozom Titom, od prvog susreta do prekida odnosa, nakon pisma o smjeni Aleksandra Leke Rankovića.

Ovo je takođe rekonstrukcija jednog vremena, raspada zemlje, jugoslovenstva, i najviše - srpskog poraza.

Nad ovim rukopisom 18. maja 2014. godine preminuo je Dobrica Ćosić. 

Kćerka pisca je izjavila da su mnogi znali da je njen otac stvarao ovu knjigu u svoje 93 godine, i pitali su se kom izdavaču će ponuditi svoj rukopis o maršalu Titu.

Sa sjetom je Ana Ćosić Vukić govorila o činjenici da djela njenog oca odavno više nisu ponovno objavljivana, kako tvrdi, iz političkih razloga, te da je ona kao kćerka željela da se prvo opet objave svi njegovi romani.

Nakon toga je plan bio da svjetlost izdavaštva ugleda i Ćosićeva zaista posljednja knjiga na kojoj je radio do pred sam kraj života.

Ona je podsjetila da je "Laguna" posljednjih godina ušla u ovaj veliki izdavački izazovni poduhvat i objavila sljedeće romane: "Daleko je Sunce", "Koreni", "Bajka", "Vreme smrti" I-IV, "Deobe", "Dvanaest portreta", "Vreme vlasti" I-IV, "Vernik" I-II, "Vreme zla" ("Grešnik", "Otpadnik"),  "U tuđem veku II".

"Tek nakon objave svih tih romana mog oca imalo je smisla da se pojavi i poslednje delo o Titu. Bez svih ostalih, to bi izgledalo tako da se godinama ništa ne objavljuje od stvaralaštva Dobrice Ćosića i onda se odjednom, eto, pojavi neka njegova poslednja knjiga. Ovako je mnogo prirodnije, i eto objašnjenje zašto se čekalo 10 godina da objavimo 'Knjigu o Titu'", navela je ćerka.

Ona je ocijenila da je sudbina srpskog naroda Ćosiću bila jedna od najvažnijih tema u svojim velikim i neprolaznim književnim djelima, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije