Književnost

"Pečat varoši sremskokarlovačke" Rakiću i Pađenu

"Pečat varoši sremskokarlovačke" Rakiću i Pađenu
Foto: N.N. | "Pečat varoši sremskokarlovačke" Rakiću i Pađenu
Milan Rakulj

SREMSKI KARLOVCI - Prestižna nagrada "Brankovog kola" "Pečat varoši sremskokarlovačke" za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku u 2017. godini ravnopravno je pripala Vladanu Rakiću, za knjigu izabranih pesama "Kapije vremena", i Milanu Pađenu za zbirku poezije "Put bez putokaza".

Odluku o nagrađenima jednoglasno je donio žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Krstivoje Ilić i Jelena Aleksić, koji je saopštio da su u užem izboru za nagradu bile i zbirke pjesama Bogdana Džuvera, Živorada Nedeljkovića, Dragana Mraovića, Bojane Stojanović-Pantović, Radmila V. Radovanovića, Saše Jelenkovića i Gojka Božovića. 

"Vladan Rakić, neobično plodan pjesnik, autor je već dvadeset knjiga poezije. On je vulkanski kovač raznobojne lirske supstance maternjega jezika sa jurodivim neologizmima i eruptivnim metaforama. Knjiga izabranih pesama 'Kapije vremena' predstavlja burni kardiogram jezika s amplitudnim emocijama, s visokim uzletima nadahnuća i dubokim poniranjima imaginacije", obrazložio je žiri Rakićevu nagradu. Njegov deset godina mlađi kolega Milan Pađen, saopštava žiri, objavio je devetu knjigu pjesama "Put bez putokaza", koja donosi iskustvo prognanog Orfeja u srpskom jeziku. 

"Svedenog iskaza, u dragocjeno škrtoj pozlati pjesničkog govora, pjesnik cijedi svaki stih iz suve drenovine vremena dajući mu epitafnu snagu. Pađenova poezija pokazuje da katastrofa nije zasnovana samo na aspektu nesreće, gubitka i poraza, već da posjeduje i aspekt promjene ka preporodu, pobjedi, slobodi i vaskrsnuću. Ovaj pjesnik spaja arkadijske slike rodnog kraja s atmosferom 'beogradskog pasijansa'", obrazlaže žiri "Brankovog kola".

Laureatima će nagrada biti uručena 15. marta, na dan rođenja Branka Radičevića, na "Prolećnim Brankovim danima 2018".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije