Književnost

Počinju "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru

Počinju "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru
Foto: Arhiva | Počinju "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru

Tradicionalna kulturna manifestacija "Šantićeve večeri poezije" biće otvorena večeras u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, a biće održana i svečana akademija povodom 120 godina Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta".

Manifestacija će biti otvorena u 19.00 časova.

"Šantićeve večeri poezije" tradicionalno organizuju SPKD "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i SPKUD "Gusle".

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović izjavila je da se ovogodišnje 103. "Šantićeve večeri poezije" održavaju u čast 120 godina "Prosvjete".

Prema njenim riječima, otvaranje i svečana akademija biće održani na dan kada je prije 120 godina u Mostaru osnovan pododbor "Prosvjete", prvi nakon Sarajeva.

Ona je podsjetila da je Aleksa Šantić bio prvi predsjednik mostarskog odbora "Prosvjete", navodeći da zato nema ljepše prilike da se obilježi ovaj veliki jubilej od "Šantićevih večeri poezije".

Prema njenim riječima, ovogodišnja manifestacija trajaće deset dana i na programu će se naći koncerti, pjesničke i književne večeri, izložbe.

"Manfestacija je međunarodnog karaktera i učesnici dolaze sa raznih strana svijeta od Novog Sada, preko Istanbula, NJemačke, pa sve do SAD", rekla je Šagovnovićeva.

Ona je naglasila da "Prosvjeta" kroz "Šantićeve večeri poezije" ostvaruje saradanju sa važnim kulturnim ustanovama.

"Šantićeve večeri poezije" ove godine održavaju se na više lokacija u gradu, osim Vladičanskog dvora programi će se održati u Institutu "Junuz Emere", OKC "Abraševiću", te već tardicionalno u Muzeju manastira Žitomislić.

Prema njenim riječima, na ovogodišnjoj manifestaciji biće predstavljanje "Sabranih djela Svetozara Ćorovića" i izložba o Jovanu Dučiću.

Ona je naglasila da je mostarski odbor "Prosvjete" jedan od najaktivnijih odbora sa zapaženim rezultatima.

Na Pravoslavnom groblju Bjelušine danas će u 18.00 časova biti služen pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća, a potom slijedi svečano otvaranje 103. "Šantićevih večeri poezije" u 19.00 časova u Sabornoj crkvi Svete Trojice.

Prvo veče manifestacije publika će imati priliku slušati koncert Gudačkog orkestra Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Manifestacija se nastavlja sutra, kada će u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru biti održana poetsko veče u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine "Miloš Crnjanski" na kojem će svoje stvaralaštvo predstaviti književnici Nenad Šaponja, Perica Milutin i Zoran Đerić.

Isto veče u 20.00 časova na istoj lokaciji biće predstavljena Monodrama "Oslobođeni Prometej - Dnevnik o Čarnojeviću", u izvođenju Grigorija Jakišića, glumca Srpskog narodnog pozorišta.

U ponedjeljak, 5. septembra, u OKC "Arašević" biće upriličen poetski kabare književnika Marka Tomaša. U muzičkom dijelu nastupiće vokalni solista Vladimir Mićković i pijanista Gabrijel Prusina.

U utorak 6. seeptembra u 19.00 časova u dvorištu Instituta "Junuz Emre" održaće se poetsko-muzičko veče "Posestrime Aleksi" u kojem učestvuju autor i voditelj programa književnica Olga Bikar, pjesnikinja Hilal Karafan (Istanbul), Elvira Kujović (Novi Pazar), Milica Jeftimijević Lilić (Beograd), Jovanka Stojčinović-Nikolić (Doboj), Olgica Cice (Trebinje), Zdravka Babić (Bileća), profesori muzike Amra Dugalić (Mostar) i Radmila Pešut (Mostar), te glumac Igor Gudelj (Trebinje).

Manifestacija se nastavlja u srijedu, 7. septembra, u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru predstavljanjem Izabranih djela Svetozara Ćorovića u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske, a u dan kasnije će u Vladičanskom dvoru u 19.00 časova biti predstavljena Sabrana djela akademika Danila Marića.

Manifestacija se u petak, 9. septembra, seli u Manastir Žitomislić. Sa početkom u 19.00 časova u Muzeju manastira Žitomislić biće otvorena Izložba "Jovan Dučić - neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom" u saradnji sa Muzejom Hercegovine Trebinje.

"Šantićeve večeri poezije" završavaju se u Nevesinju gdje će u subotu, 10. septembra, u Kulturnom centu "Nebojša Glogovac" u Nevesinju sa početkom u 19.00 časova biti održan kulturni program pod nazivom "Nevesinje - druga Šantićeva kuća" u organizaciji ustanova i društava kulture iz Nevesinja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije