Književnost

Policajac i roker s perom u ruci

Policajac i roker s perom u ruci
Foto: N.N. | Policajac i roker s perom u ruci

BANJALUKA - Saša Edi Đorđević, policijski oficir, rok muzičar u bendu "Patrias" i pisac iz Smedereva, juče se u knjižari "MyBook" u Banjaluci družio s čitaocima, kojima je predstavio svoju "Trilogiju o slobodi".

Đorđević kaže da nije mogao ni pretpostaviti da će se baviti svim aktivnostima koje su sada nerazdvojan dio njegovog života.

"Nakon srednje škole trebalo je da budem novinar, ali sam umesto toga završio višu kriminalističku školu, zatim sam išao u Kriminalističko-policijsku akademiju u Beogradu i zaposlio se u MUP-u Srbije. Onda je došla muzika, iz muzike se rodilo pisanje", uz smiješak priča Đorđević.

Dodaje da nije lako stići sve što radi, ali da se uz dobru organizaciju i razumijevanje kolega i porodice sve može.

"Potrebno je puno energije, organizacije i razumevanja ljudi s kojima sarađujem. Nije lako, ali je zabavno i ne pada teško jer iza svega toga stoji ljubav prema poslu koji radim i umetnostima kojima se bavim. Uz ljubav se dobiju i volja i energija", kazao je Đorđević.

Kada ga pitaju šta mu je profesija, kaže da je to služba u policiji, jer od toga dobija novac.

"Deo novca stiže i od knjiga, a muzika je kontraproduktivna. Ona ja najčešće bunar bez dna i čisto zadovoljstvo, muzika je moj hobi. Kao što rekoh, bitna je ljubav, novac tu nije presudan", kaže Đorđević.

"Trilogija o slobodi" govori o putu i borbi srpskog naroda za slobodu.

Prvi dio trilogije "Janičar" izdat je 2016. godine i govori o 14. vijeku i borbi srpskog naroda pod Osmanskim carstvom.

"U to doba srpski narod je bio u potpunosti pod turskom vlašću, potpuno potlačen i potpuno obespravljen. Knjiga 'Janičar' govori upravo o životu Srba u vreme Sulejmana Veličanstvenog", objašnjava Đorđević.

Knjiga "Ustanik", drugi dio trilogije, opisuje događaje tokom Prvog srpskog ustanka.

"U prvom srpskom ustanku postavljeni su temelji nove srpske države. Glavna ličnost ovog romana je svakako vožd Karađorđe", priča Đorđević.

U završnom dijelu trilogije pod nazivom "Četnik" Đorđević opisuje događaje u Prvom balkanskom ratu i stvaranju četničkog pokreta, koji je, prema njegovim riječima, nastao kao slobodarski pokret, da bi mu se uloga promijenila u 20. vijeku.

Inspiraciju za svoja djela pronašao je u srpskoj istoriji, koja, kako kaže, nažalost nije dosadna.

"Nažalost, srpska istorija je jako inspirativna. Srbi nisu imali dosadne vekove kao neki drugi srećni narodi. Vazda smo bili baksuzi da se u svakom ratu nađemo na strani koja je stradala i, što je najgore, na onoj pravoj i pravednoj", priča Đorđević.

Dodaje da je njegov četvrti roman "Doktor", koji bi svjetlost dana trebalo da ugleda ovog ljeta, moderna priča o kriminalu, narkoticima i svemu što muči savremenog čovjeka.

Karijera u sedmoj umjetnosti

Saša Edi Đorđević u Kriminalističkoj policiji radi već 25 godina, tekstopisac je i basista benda "Patrias", koji bi ove godine trebalo da počne snjimanje trećeg studijskog albuma, a takođe snima i serije i filmove.

"Već godinu i po s Klubom ekstremnih sportova 'Familija extreme team' iz Beograda radim na snimanju filmova i serija kada su u pitanju borbe i oružje. To iziskuje dosta vremena, nekada je zaista teško da se sve organizuje, ali uz pomoć porodice i kolega sve se stigne", rekao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije