Književnost

Predstavljen roman "Sve moje sestre"

Predstavljen roman "Sve moje sestre"
Foto: N.N. | Predstavljen roman "Sve moje sestre"

Roman "Sve moje sestre" književnice iz Beograda Laure Barne predstavljen je tuzlanskoj publici u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta".

O romanu, koji predstavlja svojevrstan spomenik Rastku Petroviću, razgovarale su autorka i promoter romana Mirjana Lazarević, saopšteno je iz SPKD "Prosvjeta" Tuzla.

U saopštenju se podsjeća da je Rastko Petrović bio među piscima koji su se oglasili neposredno poslije Prvog svjetskog rata i koji su osnovali jezgro srpskih modernista.

"Roman odmotava svojevrsnu duhovnu i estetsku biografiju pjesnika, slikara i diplomate Rastka Petrovića koji po autentičnosti doživljaja i izraza, ali i po dramatičnoj biografiji, predstavlja jedinstvenu i nedovoljno rasvijetljenu pojavu u srpskoj književnosti i kulturi", navode iz SPKD "Prosvjeta".

U romanu je suptilno prikazana mreža porodičnih odnosa, a u prvom planu je Rastkov odnos sa najstarijom sestrom, slikarkom Nadeždom Petrović, odnos dvoje umjetnika, u kojem smrt ne predstavlja kraj već transformaciju.

"Prateći Rastkov put, oslikan je i kulturni ambijent u periodu između dva svjetska rata kada su umjetnici, zgroženi užasima za koje je ljudski rod sposoban, posegnuli za nadrealnim i apstraktnim, simboličkim i mitskim, kao jedino mogućim načinom da se otvori nova stvarnost", dodaje se u saopštenju.

S obzirom na to da je Rastko Petrović bio veliki zaljubljenik u džez, možda prvi od srpskih intelektualaca, muzička podloga ove prezentacije bili su zvuci džeza.

Gost je bio beogradski muzički alhemičar Rade Bulatović Čeja, a predstavljen je njegov album objavljen povodom 40 godina autorovog profesionalnog muzičkog angažovanja u džez i pop muzici.

Ovo je drugo gostovanje književnice Laure Barne u Tuzli. U novembru je predstavljen dokumentarni film "Isidora" kao i roman "Moja poslednja glavobolja", romansirana biografija Isidore Sekulić.

Laura Barna je pripovjedač, prozni pisac, romansijer i esejista. Rođena je 1964. godine u Jazovu u Banatu, a školovala se u Herceg Novom, Splitu i Beogradu /Filozofski fakultet, Odsjek istorije umjetnosti.

Od 1995. godine objavljuje priče, eseje, studije, likovne kritike i stručne radove iz istorije umjetnosti u domaćoj i inostranoj književnoj periodici, a piše i recenzije i predgovore (više od 300 publikovanih radova).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije