Književnost

Predstavljena knjiga "Pisma za izgubljenog putnika"

Predstavljena knjiga "Pisma za izgubljenog putnika"
Foto: N.N. | Predstavljena knjiga "Pisma za izgubljenog putnika"

BANJALUKA - Knjiga pjesama "Pismo za izgubljenog putnika" Kristine Plavšić, objavljena u izdanju "Imprimatura", promovisana je u četvrtak uveče u Crvenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

"Ovo su, mogla bih reći, ljubavne i ženske pjesme. Pjesme koje su ušuškane poput nekog nakita u kutiju od ružinog drveta", kazala je Kristina Plavšić tokom promocije. Ona je dodala da je putnik iz naslova sam čitalac.

"Pjesme iz knjige su svojevrsno pismo svakom čitaocu. Te stihove sam poput poruke u boci poslala na nemirnu pučinu svakodnevice s nadom da će pronaći one slučajne putnike koji će u mojim pjesmama na tren prepoznati odraz sopstvene duše. Ova zbirka je moje pismo svakom putniku kroz ovaj svijet koji nije zaboravio da voli, tuguje i da se nada", istakla je Plavšićeva.

Pored nje, na promociji su pričali i Boris Maksimović, izdavač, te Berislav Blagojević i Aleksandra Marilović, recenzenti.

Marilovićeva je poručila prisutnima, ako prihvate u ruke poeziju Kristine Plavšić, da će im se javiti elegičan ton njenih stihova s otmjenim prezirom ostarjelih ljubavnica, koje kao da nakon toliko godina nekome stidljivo odlučuju da otvore kutiju sa sjećanjima.

"U ovom slučaju to će biti onaj najčistiji oblik lirske poezije ili kako ju je stari, pronicljivi Vuk volio nazvati - ženskom pjesmom. Poezija Kristine Plavšić izgleda mi kao čitav jedan grad na Uni u koji sam kao čitalac doputovala. Iz njene mudrosti sam shvatila koliko je i moja usamljenost sasvim prirodna. Ova zbirka pjesama opasno prijeti da vas obuzme svojom nazaštićenošću i nevinošću. Oprez zato", rekla je Marilovićeva. Knjiga je opremljena ilustracijama Damira Omića sa Akademije umjetnosti u Banjaluci, koji je radio i naslovnu stranicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije