Književnost

Predstavljena knjiga "Emir Kusturica kult margine"

Predstavljena knjiga "Emir Kusturica kult margine"
Foto: N.N. | Predstavljena knjiga "Emir Kusturica kult margine"

​Knjiga "Emir Kusturica kult margine", autora Gorana Gocića, promovisana je u bioskopu "Stenli Kjubrik" na Mećavniku u okviru programa Festivala "Kustendorf".

"Emir Kusturica: kult margine" je jedina autorizovana biografija Emira Kusturice i predstavlja svojevrsni vodič kroz filmsku magiju našeg najslavnijeg umjetnika. Jedna od najuspješnijih filmskih knjiga ilustrovana je sa do sada neobjavljenim fotografijama iz privatne i profesionalne arhive reditelja.

Britanski nedeljnik "Obzerver" je englesko izdanje ove knjige stavio u izbor pet najboljih filmskih knjiga u svijetu.

Autor knjige rekao je da je knjigu pisao dvije godine dok je živio u Londonu, te da je kroz rad na njoj zavolio i Kusturičine filmove.

Gocić je rekao da je dugo tražio intervju od Kusturice i zvao ga, ali su mu uvijek govorili da profesor nije tu.

"Novinar mora da bude strpljiv, da ima strpljenja kad traži intervju od neke poznate ličnosti. Morate da imate razumijevanja jer ti ljudi nemaju privatni život", istakao je Gocić.

Kusturica je, obraćajući se prisutnima, naveo da je ono o čemu govori knjiga u stvari to da je njegova glavna životna preokupacija pravljenje filmova.

On je rekao da se svijet mijenja i da ni poznate ličnosti u svijetu nisu kao što su bile, te da bogataši više vole da gledaju svoje nego fotografije talentovanih ljudi.

Kusturica je naglasio da nije član tog svijeta i da čak ne učestvuje ni u jednom filmskom udruženju.

On je istakao da živi na planini kao slobodan čovjek i da, između ostalog, planira da snimi film po Dostojevskom i po Gogolju koji su poznati po pričama o malim ljudima.

Kusturica je podsjetio i na pritisak kroz koji prolazi najveći srpski teniser Novak Đoković na svom putu ka pobjedama.

"Jedan od primjera je Novak Đoković koji je velika svjetska zvijezda i u isto vrijeme čovjek sa margina", napomenuo je Kusturica.

Goran Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac i pisac čije je radove objavilo ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na 11 jezika.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije