Književnost

Predstavljena knjiga "Zašto Jasenovac" u Banjaluci

Predstavljena knjiga "Zašto Jasenovac" u Banjaluci
Foto: Tanjug | Predstavljena knjiga "Zašto Jasenovac" u Banjaluci
Nezavisne novine

BANJALUKA - Knjiga Marka Ručnova "Zašto Jasenovac", koja donosi nomenklaturu zla ustaških zločinaca iz jasenovačkog sistema ustaških logora smrti, predstavljena je večeras u Banjaluci povodom 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Tanja Tuleković, direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina, koja je organizator večerašnje promocije zajedno sa banjalučkim Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom "Prosvjeta", navela je da je riječ o leksikonu ustaških zločinaca gdje se na 550 strana nalazi 3.526 biografija ustaša sa svim njihovim zločinima i izvorima, čime su ti podaci provjerljivi.

"To je značajno jer ovaj put donosimo podatke o direktnim učesnicima u industriji jasenovačkog logora smrti i veoma je značajno da u periodu kada je na sceni jak istorijski revizionizam, donosimo podatke koji egzaktno sagledavaju i dokazuju obim ustaškog zločina genocida počinjenog u NDH", rekla je Tulekovićeva novinarima tokom promocije u Kulturnom centru Banski dvor.

Predsjednik banjalučke "Prosvjete", istoričar Željko Vujadinović naveo je da je riječ o specifičnoj knjizi koja donosi "negativnu istoriju", gdje su u prvom planu akteri zločina u logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

"Tu se predstavljaju ne samo oni koji su bili direktni počinioci, nego i oni koji su na posredan način bili vezani za vlast u NDH. To je bogati leksikon sa, u većoj ili manjoj mjeri, obrađenim biografijama ljudi koji su predstavljali nešto u NDH", naveo je Vujadinović.

Promoter večerašnjeg predstavljanja knjige Slobodan Nagradić rekao je da je ovo neobična knjiga, jer predstavlja drugo izdanje, koje nije kako je to obično prošireno, nego je skraćeno, kako bi smanjenjem obima knjiga bila približena čitaocu.

"Poruka večerašnje promocije ne može biti ništa drugo nego to da smo dužni da njegujemo kulturu sjećanja da se nijedna žrtva genocida ne zaboravi", poručio je Nagradić.

Ovo je prva promocija knjige "Zašto Jasenovac" u Republici Srpskoj, koja je orginalno štampana u dva dijela – prvi dio je objavljen 2001.godine, a drugi 2004. godine.

U sistemu ustaškog logora smrti Jasenovac na monstruozan način pobijeno je oko 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33. 000 Jevreja i 127.000 antifašista. Mešu stralim je i 22.000 djece.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta se obilježava 27. Januara na dan kada je 1945. Godine sovjetska Crvena armija oslobodila najveći koncentracioni logor Aušvic – Birkenau.

Knjiga "Zašto Jasenovac" Marka Ručnova originalno je štampana u dva dijela. Prvi dio je objavljen 2001, a drugi 2004. godine.

U originalnom izdanju abecednim redom navedeni su ustaški zločinci sa biografskim podacima, zločinima koje su počinili, izvorima i literaturom, što su dragocjeni podaci za istraživače ove teme.

Drugo, objedinjeno izdanje, štampano je ćirilično sa akcentom na biografije ustaških zločinaca, što je nemjerljiv doprinos i vrijednost knjige.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije