Književnost

Preminuo poznati slikar, pjesnik i književnik Miro Glavurtić

Preminuo poznati slikar, pjesnik i književnik Miro Glavurtić
Foto: Wikipedija | Preminuo poznati slikar, pjesnik i književnik Miro Glavurtić

PODGORICA - Slikar, pjesnik, izdavač i književnik Miro Glavurtić preminuo je u Pobrđu kod Kotora.

Glavurtić je rođen 5. septembra 1932. godine u Pobrđu kod Kotora u pravoslavno-katoličkoj porodici, od majke iz Paštrovića i oca Vicka žandarmerijskog oficira Kraljevine Jugoslavije, pobornika i zaštitnika monarhizma.

Slikarstvo je samostalno izučavao, a prvenstveno se bavio crtežom i grafikom.

Uz Leonida Šejku bio je osnivač, glavni teoretičar i kum izuzetno važne Umjetničke grupe "Mediala“, čiji je, po Glavurtiću, estetski stav bio zasnovan na distanci od nihilističke umjetnosti i težnji ka tradiciji, ka integralnom čovjeku i novoj renesansi kojom bi se objedinile suprotnosti.

Prvi put se likovno predstavio na prvoj izložbi „Mediale“ – Medijalna istraživanja, priređenoj 1958, da bi potom bio učesnik svih izložbi ove umjetničke grupe.

Bio je učesnik i izložbe Jugoslovensko slikarstvo VI decenije priređene u Beogradu.

Samostalno je izlagao od 1964. Priredio je petnaest izložbi, predstavljajući se djelima u Beogradu, Valjevu, Zagrebu, Kotoru, Podgorici, Novom Sadu, Minhenu, Strombergu, Ženevi i izložbom u avionu DC-10 na letu Beograd - Njujork, podsjeća Tanjug.

Radovi mu se čuvaju u beogradskom Narodnom muzeju, u Legatu Jakova Smodlake, Muzeju savremene umjetnosti, Istorijskom muzeju u Beogradu, Modernoj galeriji u Valjevu i mnogim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Objavio je i više knjiga: Glad, u izdanju Matice srpske, Zvekir, u izdanju Prosvete, Romski car, u izdanju Otkrovenja, zatim roman Psine, kao i više studija demonologije Satana i Pakao, a pokrenuo je više časopisa, prenijele su podgoričke Vijesti.

               

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije