Književnost

Priznanje za "Mastiljaru staru": "Nenadićev runolist" Ranku Preradoviću Dedi

Priznanje za "Mastiljaru staru": "Nenadićev runolist" Ranku Preradoviću Dedi
Foto: Ustupljena fotografija | Priznanje za "Mastiljaru staru": "Nenadićev runolist" Ranku Preradoviću Dedi

NOVI SAD - Novoustanovljena pjesnička nagrada "Nenadićev runolist" koja čuva uspomenu na liik i djelo čuvenog pjesnika Milana Nenadića, pripala je Ranku Preradoviću Dedi za knjigu poezije "Mastiljara stara".

Knjiga je objavljena prošle godine u izdanju banjalučke Besjede, a Preradoviću je nagradu u vikendu iza nas u Digitalnom omladinskom centru gradske biblioteke u Novom Sadu uručio književnik Igor Mirović.

Ovom prilikom održano je književno veče na kojem je, između ostalog, Preradović evocirao uspomene na Nenadića sa kojim je drugovao dobar dio života.

"U mojom godinama nagrade više ništa ne znače, ali uvijek kada te dobro pogledaju, kada te tvoji prijatelji i tvoje kolege počaste za ono što si radio cijelog života, to naravno mnogo znači. Posebno meni mnogo znači jer nagrada nosi ime i podsjeća na jednog sjajnog pjesnika Milana Nenadića, mog prijatelja, mog učenika i zato sam smogao snage i došao iz Banjaluke da sve ovo vidim", rekao je Preradović.

Nagradu je ustanovio Savez krajiških udruženja Novi Sad, u ime kojeg se publici i medijima obratila Ranka Srdić Milić, predsjednica udruženja.

"Savez krajiških udruženja je organizacija koja se bavi njegovanjem običaja kulture i tradicije. U isto vrijeme se bavimo i promovisanjem naših vrijednosti, čovjeka na prvom mjestu. Pošto je Nenadić naše najjače literarno ime željeli smo na ovaj način da ukažemo poštovanje svoj njegovoj ostavštini, njegovim pjesmama i svemu  onome što nas veže za njega i njegov lik i djelo", kazala je Ranka Srdić Milić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije