Književnost

Promocija knjige i projekcija filma "Guguto memeto" u Banskom dvoru

Promocija knjige i projekcija filma "Guguto memeto" u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija knjige i projekcija filma "Guguto memeto" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Promocija knjige i projekcija filma "Guguto memeto" Stefana Mitića Tićmija biće održani u Vijećnici Banskog dvora 5. marta sa početkom u 19 časova.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, knjigu koja nas vodi u selo na rubu razuma, u svijet igre, smrtnosti i ljubavi objavila je izdavačka kuća "Imprimatur" iz Banjaluke, a sa autorom će na promociji razgovarati Boris Maksimović.

Film je režirao Branislav Stošić i isti je sniman u Eko zoni Zelenkovac.

"Tićmi čitaocima daje jedino i sve što zaista poseduje: svoj svet mašte i priviđenja. Njegove bajkolike priče iz Sela na rubu razuma bolje oslikavaju način na koji živimo nego različite 'stvarnosti' sveta koji nas okružuje. Razigranim jezikom vodi nas na put sa periferije racionalnog do epicentra smisla. Ovo nije priča na kakvu ste navikli, ovo je stotinak strana duga opomena", zapisala je Radmila Petrović o Tićmijevom djelu.

Stefan Mitić Tićmi pisac je romana "Ja sam Akiko" ("Laguna" 2018. godina) i "Kaput od mahovine" ("Laguna" 2020. godina), koji su uvršteni među 200 najboljih dječjih knjiga na svijetu po izboru časopisa "White Ravens", koji izdaje Minhenska biblioteka.

Za roman "Ja sam Akiko" dobio je nagradu "Politikinog zabavnika" i plaketu "Dečja knjiga godine" na Međunarodnom festivalu "Trg od knjige" u Herceg Novom. Po motivima ove knjige u izradi je animirani film, a igraju se dvije predstave, duodrama u Skoplju - u režiji Roberta Ristova i monodrama u Beogradu - u režiji Milje Mazarak.

Dobitnik je "Zmajevog pesničkog štapa" za 2023. godinu. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije