Književnost

Promocija knjige o Srđanu Karanoviću 9. februara u DKCB

Promocija knjige o Srđanu Karanoviću 9. februara u DKCB
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević | Promocija knjige o Srđanu Karanoviću 9. februara u DKCB

BEOGRAD - U četvrtak, 9. februara u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija knjige "Malo iznad tla - Srđan Karanović o svojim filmovima" autora Stefana Arsenijevića, u izdanju Filmskog centra Srbije.

Na promociji će govoriti urednik knjige Miroljub Stojanović, kritičar Srđan Vučinić čiji je esej o Karanovićevim filmovima takođe u knjizi, Srđan Karanović i Stefan Arsenijević. Ulaz je slobodan, prenosi Tanjug.

Nakon razgovora, kao svojevrsnu filmsku poslasticu, publika će imati ekskluzivnu priliku da na velikom bioskopskom platnu pogleda Karanovićev kratki diplomski film iz Praga "Neblbni" (Ma nemoj) iz 1968. u kojem Goran Marković glumi glavnu ulogu, a koji mnogi smatraju pretečom serije "Grlom u jagode", a potom i kultni TV film "Pogledaj me, nevernice" iz 1974. godine.

"Oduvek sam najviše voleo knjige koje su pisali sami autori o svojim filmovima, ili su razgovarali sa svojim kolegama o nastanku tih dela. Iz njih sam možda najviše naučio o odnosu života, slučajnosti i filma. Kada mi je Filmski centar Srbije predložio da radimo nešto nalik na moju monografiju pozvao sam Stefana Arsenijevića, mog bivšeg studenta, danas mog prijatelja i već poznatog reditelja, u pomoć. Tada je sve krenulo..." rekao je Karanović.

Priređivač knjige, reditelj Stefan Arsenijević kaže da nije želeo da pravi klasičnu monografiju. 

"Želeli smo živu reč, lično svedočanstvo, interakciju između dvojice kolega i prijatelja. Razgovarali smo polako i temeljno, film po film, u rasponu od skoro dve godine. Ova knjiga je destilat tih uzbudljivih razgovora, puna zanimljivih anegdota, ali i proživljenog uvida u umetnost snimanja filmova i našu sredinu. Mislim da kada pročitate ovu knjigu možete da imate jedan kompletniji utisak, kako o njegovim filmovima, tako i Karanoviću kao ličnosti i reditelju. Verujem da se knjiga čita lako, upravo zato što je u dijaloškoj formi i da može biti zanimljiva bilo kome ko voli Karanovićeve filmove. A takvih je mnogo" rekao je Arsenijević.

Urednik knjige, Miroljub Stojanović kaže da knjiga nije samo dragocjeno kinematografsko svjedočanstvo koje veliku filmsku karijeru Srđana Karanovića sagledava fazno, uz mnoštvo manje poznatih detalja.

"To je, pre svega, knjiga dvojice nadahnutih sagovornika, koji ono što imaju da kažu jedan drugom čine razigrano, duhovito, intrigantno, inspirativno, i...pre svega insajderski. Lišena svih ograničenja, kinematografija kroz njihov razgovor progovara na nezaboravan način" kazao je Stojanović.

               

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije