Književnost

Promocije novih knjiga u Gradišci: Ove sedmice četiri naslova

Promocije novih knjiga u Gradišci: Ove sedmice četiri naslova
Foto: Milan Pilipović | Promocije novih knjiga u Gradišci: Ove sedmice četiri naslova

GRADIŠKA – Poslije promocije romana "Raspeće" Miloša Milinčića, u Gradišci će ove sedmice biti predstavljene još četiri značajne knjige.

To su "Od Detlaka do Ist Rivera" autora Sredoja Novića, knjiga satire "Sve je podmazano" Boška Grgića, "Krvopad", zbirka svjedočanstava o internircima u Norvešku za vrijeme Drugog svjetskog rata Dragana Grgića.

Danas u 19 časova u "Kulturnom centru" je promocija Grgićeve knjige "Korana ko rana" a potom i projekcija dokumentarnog filma "Garavice". U Norvešku je, za vrijeme Drugog svjetskog rata, internirano 4.049 žitelja bivše Jugoslavije, a najviše iz Srbije.

Iz tadašnje BiH internirano je 1.055 zarobljenika, najviše iz Krajine i Potkozarja.

Knjiga "Krvopad" novinara Saše Dimitrijevića, napisana na srpskom i norveškom jeziku, biće predstavljena u četvrtak, 21. marta u Narodnoj biblioteci u Gradišci. Knjiga "Krvopad" je "vapaj mrtvih" da svako bude pomenut, da niko ne bude zaboravljen. Izdavač je Zavičajno društvo "Jelovac Patrija Prijedor" Gornji Jelovac, a o knjizi će govoriti Vasilije Karan, Mladen Prodan i Saša Dimitrijević. Dokumentarni film "Garavice" i knjiga "Korana ko rana", osvjetljavaju stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata, bave se likvidacijama na Garavicama i drugim masovnim stratištima u Bihaću, Cazinu, Velikoj Кladuši, Bosanskoj Кrupi i Bosanskom Petrovcu. 

U četvrtak 21. marta u 15 časova, u kultnom kafiću "Staro mjesto", nekada austrijskoj carinarnici,  je promocija knjige "Sve je podmazano" Boška Grgića, gdje autor, na veoma originalan, satiričan način govori o aktuelnim društvenim temama.

Knjiga "Od Detlaka do Ist Rivera", biće predstavljena u "Kulturnom centru" u utorak 26. marta u 19 časova. Učestvuju profesor Nenad Novaković, profesor Siniša Karan, Bojan Vujinović i autor Sredoja Nović.

"U našoj ustanovi organizovane su promocije mnogih knjiga, zavičajnih pisaca ali i autora iz drugih sredina. Uspješno sarađujemo sa izdavačkim kućama i ustanovama kulture u regionu. Publika je prepoznala kvalitet i vrijednost knjiga i književnosti i zato su naše promocije veoma dobro posjećene", kazao je za "Nezavisne novine" Miroslav Vuković, direktor "Kulturnog centra" Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije