Književnost

Promovisan roman "Teodor" autora Predraga Bojinovića

Promovisan roman "Teodor" autora Predraga Bojinovića
Foto: Srna | Promovisan roman "Teodor" autora Predraga Bojinovića

ZVORNIK - U zvorničkom Domu omladine večeras je predstavljen roman "Teodor" autora Predraga Bojinovića iz Doboja, koji je objavila izdavačka kuća "ASoglas" iz Zvornika.

Bojinović je rekao da je "Teodor" istorijski roman koji govori o srpskoj, i ne samo srpskoj, istoriji jer se u njemu prepliću sudbine ljudi sa ovih prostora, dodajući da dio romana prati priču iz Prvog srpskog ustanka.

"Sasvim slučajno sam u istraživanjima pronašao biografiju čovjeka iz Prvog srpskog ustanka iz vremena reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića u kojoj je opisana sva tragika čovjeka po imenu Teodor, glavnog junaka po kome je i nastao ovaj roman", rekao je Bojinović Srni.

On je podsjetio da je Teodor bio jedan od vođa Prvog srpskog ustanka u lozničkom kraju i da je obješen u Zvorniku 1813. godine.

"Roman `Teodor` obuhvata našu istoriju u posljednjih 200 godina, ali postoje i iskoraci koji govore o nekim istorijama i našim tragedijama u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i posljednjem građanskom", rekao je Bojinović.

On je naglasio da je poruka romana antiratna. "Ovo je roman protiv svih ratova u kojima je najtragičnije kada pucamo jedni na druge, a dobro se razumijemo, odnosno govorimo istim jezikom", kaže Bojinović.

Recenzent knjige Stanislav Tomić rekao je da je roman "Teodor" nesumnjivo antiratni i da njegova tema nije jedan rat, nego rat u načelu.

On kaže da Bojinović u romanu dijagnostikuje jedan od centralnih problema našeg naroda, očigledno svjestan ogromne prepreke njegovog duhovnog i materijalnog napretka, pred kojom je zabrinut i na koju opominje: "Kako to da nam uvijek nedostaje sloge, da mislimo i radimo zajedno? Zašto se uvijek svađamo i mrzimo, odmažemo jedni drugima, olajavamo. Samo na vlast i na pare mislimo".

Roman "Teodor" proglašen je najboljim romanom na 5. Drinskim književnim susretima održanim 16. oktobra prošle godine u Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije