Književnost

Promovisana knjiga "Srpska narodna nošnja derventskog kraja"

Promovisana knjiga "Srpska narodna nošnja derventskog kraja"
Foto: Srna | Promovisana knjiga "Srpska narodna nošnja derventskog kraja"

DERVENTA - U Derventi je večeras promovisana knjiga "Srpska narodna nošnja derventskog kraja" autora Damira i Sandre Kljajić, u kojoj je najstarija fotografija iz 1907. godine, a potiče iz Donjeg Detlaka.

Autor Damir Kljajić kaže da najstarija fotografija srpske narodne nošnje potiče iz porodice Sivčević.

"Najljepša, sa najviše ukrasa, kolorita i najraskošnija nošnja je bila u austrougarskom periodu, nekoliko godina prije Prvog svjetskog rata, a nakon Drugog svjetskog rata nošnje gube taj sjaj i polako prestaju da se nose i koriste", navodi Kljajić.

On je dodao da je istraživanje započeo 2015. godine kada je bio zaposlen u Turističkoj organizaciji Derventa, a od 2020. godine u tome je imao podršku supruge Sandre.

Njegova supruga Sandra kaže da je knjiga "prozor u prošlost", da ima 288 strana, skoro 200 fotografija, od kojih su 122 stare fotografije koje nigdje nisu objavljivane.

Recenzent knjige Slobodan Nagradić istakao je značaj ovog djela, neobičan sadržaj, kao i to da o ovom temi nije pisano skoro 50 godina.

"A i studija o narodnoj nošnji prije 50 godina više se odnosila na izradu materijala od kojih je nošnja pravljena, na tehnološki aspekt nego na etnografski", rekao je Nagradić.

Izdavači knjige su Istraživački centar "Iskon" iz Banjaluke i Turistička organizacija grada Derventa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije