Književnost

Promovisana knjiga "Zagledana u stijenu"

Promovisana knjiga "Zagledana u stijenu"
Foto: Srna | Promovisana knjiga "Zagledana u stijenu" Nede Gudelj

​ISTOČNO SARAJEVO - U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo večeras je promovisana knjiga "Zagledana u stijenu" autora Nede Gudelj - o životu igumanije manastira Duži mati Teodore, ali i životu autora, njenom duhovnom rađanju, uzrastanju i sazrijevanju uz igumaniju.

Gudeljeva je rekla da je njena prva namjera bila da napiše biografiju igumanije, te da je pišući shvatila da opisuje i neke svoje uspone i padove, te svoje duhovno sazrijevanje, pored mati Teodore.

Prema njenim riječima, roman se sastoji iz tri dijela, a prvi dio govori o susretu autora sa igumanijom, od 1979. godine do 1991. godine, odnosno o nekom ličnom razapinjanju u tom period, prenosi Srna.

"Drugi dio govori o mom neplaniranom odlasku u Španiju i neplaniranom ostanku u ovoj zemlji, nekim mojim dolascima i opet mom razapinjanju kada gubim svoje najbliže i kada počinje neka moja sumnja u Božije postojanje", istakla je Gudeljeva i dodala da treći dio govori o povratku iz Španije 2001. godine, kada doživljava konačni preobražaj.

Bibliotekar Slađana Bratić rekla je da Gudeljeva piše o Hercegovini, ljudima, te duhovnosti.

"Različiti su naši putevi do sticanja duhovnosti i pri tome tražimo različite i mentore i duhovnike, kao i načine, kako bi našli svoju vezu sa Bogom i sa sobom, a Neda je to našla kroz mati Teodoru, kroz manastir Duži", naglasila je Bratićeva.

Prema njenim riječima, ovaj roman je ne samo priča o igumaniji Teodori i autoru, već i o manastiru i o Hercegovini.

"Veliko nam je zadovoljstvo što možemo i na ovaj način da približimo jednu priču našim sugrađanima u Istočnom Sarajevu, ali i da se upoznamo o nečem novom, o životu u Hercegovini prije, za vrijeme i nakon rata, kroz jednu istinsku, toplu i ljudsku priču", istakla je Bratićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije