Književnost

Promovisana zbirka poezije "Spasovdan"

Promovisana zbirka poezije "Spasovdan"
Foto: Srna | Promovisana prva zbirka poezije "Spasovdan"

VLASENICA - U Narodnoj biblioteci u Vlasenici večeras je promovisana zbirka poezije "Spasovdan", prvenac autora Milorada Milićevića, posvećena njegovom selu Drecelj u opštini Olovo.

Milićević je rekao novinarima da je svoj prvenac posvetio rodnom selu, roditeljima i djeci, koristeći teološke elemente i pravoslavlje.

"Ova knjiga mi znači mnogo jer sam godinama razmišljao da pišem o svome selu. To je sjećanje na njega, našu crkvu i krsnu slavu Spasovdan", ispričao je Milićević.

Predsjednik Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo Nedeljko Žugić, recenzent Milićevićeve knjige, istakao je da je zbirka poezije spomenica majci, izgubljenom zavičaju u kojoj je autor opisao srpske svece, molitve, srpsko sabiranje.

Recenzent knjige Aćim Todorović izjavio je da je Milićević produhovljen čovjek i svestran umjetnik koji, osim što piše, on slika i svira.

Književnik Saša Nikolić sa Pala, koji je autor dokumentarnog Filma "Odbrana sela Drecelj" posvećenog srpskim borcima, podsjetio je da je selo pripalo Federaciji i da su 1996. godine morali da ga napuste, ali da ono živi kroz četiri pjesnika iz tog mjesta.

On je rekao da su se silom prilika razišli širom Republike Srpske, Srbije, dijaspore i da sada, kada sela Drecelj više nema, podigli su crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, te kao slavu sela proslavljaju Spasovdan, kada se okupljaju i evociraju uspomene.

Organizator književne večeri bio je vlasenički Književni klub "Luča".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije