Književnost

Promovisana zbirka poezije Vojislava Durmanovića

Promovisana zbirka poezije Vojislava Durmanovića
Foto: Srna | Promovisana zbirka poezije Vojislava Durmanovića

BIJELJINA - Šesnaestogodišnji gimnazijalac iz Bijeljine Vojislav Durmanović večeras je u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" promovisao svoju prvu zbirku poezije "Pogledi s mosta" za koju je rekao da označava njegovo književno punoljetstvo.

Autor je izjavio novinarima da je u poeziju pretočio događaje iz dosadašnjeg školovanja i odrastanja, uključujući i ljubavne stihove, ali i rodoljubive i duhovne pjesme.

Kao što je naveo u predgovoru knjige, Durmanović je za naslov prvenca izabrao mostove koji su čest motiv u književnosti, ocjenjujući da bi život bez mostova među ljudima bio siromašan i nepotpun.

"Za pisanje kojim se bavim dve i po godine osvojio sam 50 nagrada i književnih priznanja, neke pesme objavljene su i na engleskom jeziku, a ova zbirka označava moje književno punoletstvo", rekao je mladi pjesnik.

On kaže da se poezijom bavi iskreno i od srca i da je u društvu stekao reputaciju pjesnika koja ima i dobre i loše strane, ali da među vršnjacima uglavnom nailazi na odobravanje, a među mentorima na podršku.

"Nastojim da i život živim kao pesmu - spontano i neopterećen formalnostima kao što su nagrade, objavljene knjige i popularnost, nego da pišem iz srca i sam počinjem i završavam poemu svog života", poručio je Durmanović.

Recenzent knjige "Pogledi s mosta" Senahid Nezirović, prevodilac i pisac iz Tuzle, rekao je novinarima da je poetski prvenac sjajnog mladog pjesnika Vojislava Durmanovića realizovan kao neobična sinteza - autor je rođen u Srbiji, živi u Republici Srpskoj, a objavljuje knjigu u Federaciji BiH, u izdanju SPKD "Prosvjeta" iz Tuzle.

On kaže da je Durmanović veoma talentovan, nagrađivan i prevođen pjesnik, andrićevski motivisan mostovima, koji svojim stihovima spaja istoriju, sadašnjost i budućnost i na najbolji način afirmiše srpski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije