Književnost

Ranko Pavlović za "Nezavisne": Trajanje je moj najvažniji književni uspjeh

Ranko Pavlović za "Nezavisne": Trajanje je moj najvažniji književni uspjeh
Foto: N.N. | Ranko Pavlović za "Nezavisne": Trajanje je moj najvažniji književni uspjeh

Ranko Pavlović sutra s početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor održaće banjalučku promociju "Izabranih djela" u 14 knjiga (komplet djela za odrasle u osam tomova i komplet djela za djecu u šest tomova), objavljenih u izdanju banjalučke "Besjede" i novosadskog "Prometeja", čime će obilježiti šest decenija književnog rada.

Pored njega, na promociji će govoriti Sanja Macura, Ranko Risojević i Željka Avrić.

Pavlović je svestran književni stvaralac. Njegova poezija i proza višestruko su nagrađivane i prevođene, te zastupljene u čitankama, lektiri i antologijama.

Njegovi dramski tekstovi izvođeni su na scenama u Banjaluci, Prnjavoru i Beogradu, a pisac je i mnogih radio-drama izvođenih i slušanih širom bivše Jugoslavije. Bavi se esejistikom i književnom kritikom, a povodom šest decenija u književnosti, uoči proslave jubileja, govorio je za "Nezavisne".

NN: Ukratko, kakva su Vaša sjećanja na 1963. godinu kada je u Doboju objavljen Vaš pjesnički prvenac "Nemir sna" u biblioteci "Paralele"? Tada ste imali tek 20 godina.

PAVLOVIĆ: Prije nekoliko večeri imao sam u Doboju, u Narodnoj biblioteci, promociju "Izabranih djela", prvu u Republici Srpskoj. Ni sam ne znam kako i zašto, ali u gradu u kome sam objavio svoj prvenac i imao prvu promociju u životu stvorila se izuzetno povoljna atmosfera, puna neke pozitivne energije. Bilo je neuobičajeno mnogo posjetilaca koji su, i nakon što je voditeljica Ivana Bukejlović rekla da Jovanka Stojčinović Nikolić neće više govoriti o mom stvaralaštvu, a da ja neću čitati pjesme, nisu htjeli da se raziđu. Nisam ovo slučajno ispričao jer - tada sam se u Doboju osjećao isto onako kao prije šest decenija - poletno, uvjeren da moram nastaviti svoje književno poslanje.

NN: Koliko ste zadovoljni "Izabranim djelima" i kolika je čast i privilegija za života objaviti tako nešto?

PAVLOVIĆ: Vrlo sam zadovoljan. Urednici Zoran Kolundžija i Nenad Novaković potrudili su se da načine što bolje izbore, izdavači "Prometej" Novi Sad i "Besjeda" Banjaluka da grafički i likovno dobro opreme knjige, štampari "Prometej" i "Grafid" da ih valjano odštampaju. Još kad bi, po istom obrascu, biblioteke otkupile od izdavača komplete i njima popunile svoje police, zadovoljstvo bi bilo potpuno, ne samo moje, nego vjerovatno i čitalaca.

NN: U ovih šest decenija, u kojem periodu je pisana riječ najviše cijenjena u našem društvu?

PAVLOVIĆ: Vjerovatno u one prve tri decenije. Popularizaciji knjige mediji su ustupali više prostora u novinama i vremena u radijskim i televizijskim emisijama, za izdavaštvo je izdvajano procentualno više budžetskih sredstava, autori su dobijali solidne honorare, književne večeri bile su posjećenije, književni susreti i slične manifestacije na višem umjetničkom nivou. Više puta sam o tome govorio, a ovdje ću navesti samo jedan primjer. U vrijeme samoupravnih interesnih zajednica pisac koji napiše roman od 10 autorskih tabaka (nešto više od 150 stranica) morao je dobiti najmanje 10 prošlogodišnjih prosječnih plata u BiH, a sada se u sufinansiranju izdavačke djelatnosti izdavaču obično daje toliko novca da se može organizovati jedna promocija, a za troškove štampanja, recenziju, lektorisanje i druge zavisne troškove nijedna marka. Autorske honorare piscu, recenzentima, ilustratorima i ostalima niko ni ne spominje.

NN: Šta smatrate svojim najvažnijim književnim uspjehom?

PAVLOVIĆ: Trajanje. Bez dvoumljenja. Više od šest decenija svakodnevno ("Ni dana bez retka", kako glasi naslov popularne knjige Jurija Oleše) uz čitanje klasike i savremene književnosti uporedo ispisujem stihove i prozne rečenice za odrasle i za djecu, usput i kritičke osvrte na pročitano. I nikad se nisam umorio, nikad ni na trenutak nije presušilo vrelo nadahnuća. Evo, i sada imam toliko zamisli i ideja da bi mi bio potreban još jedan radni (stvaralački) vijek da sve to završim.

NN: Za ovih 60 godina kroz književni život prošlo je zaista mnogo imena, neki su zablistali samo na tren i nestali, a neki su tu sve vrijeme. Koje kolege su Vam bile i ostale posebno drage, a da ste na neki način s njima dijelili književnu sudbinu?

PAVLOVIĆ: Nekada smo se više družili, do kasno u noć ostajali u kafanskom razgovoru, putovali. Danas se više druže naša djela, hoću reći - više čitamo jedni druge, nego što se sastajemo i razgovaramo. Ne može se to pravdati samo godinama, nego više time što nemamo gdje sjesti. Nema kafana, a u kafićima "ubi" muzika, ne može se ni riječ razmijeniti… Ranko Preradović i ja počinjali smo zajedno, bili u istim klubovima mladih pisaca, sarađivali u istim časopisima i iste godine, kod istog izdavača, objavili svoje prve knjige. To druženje i prijateljevanje traje do današnjih dana, s tim da se vrlo rano pridružila i Stevka. Onda, kada je sa studija došao iz Sarajeva u Banjaluku Risojević, postali smo - tri banjalučka Ranka. Gotovo da nema dana da ne razmijenimo poruku, porazgovaramo telefonski, gotovo uvijek o književnosti. Tu se uklopio i Predrag Bjelošević. Kasnije sam osjetio razloge za bliskost sa Stevanom Tontićem, Jovankom Stojčinović Nikolić, Jovicom Đurđićem, Željkom Avrić… U mladosti bilo je mnogo književnih prijatelja u Banjaluci, Doboju, Mostaru, Tuzli, Sarajevu, a onda zbog promijenjenih društvenih prilika učvršćivana su prijateljstva sa piscima iz Srbije. Koga god spomenuo mnogo više bih ih izostavio, pa se ovdje zaustavljam.

NN: Kakvo je stanje sa književnom kritikom i polemikom? Koliko su tekstovi ove vrste danas česti u odnosu na neki prošli period?

PAVLOVIĆ: Mislim da je prošlo vrijeme istinske kritike, kao i vrijeme bitnih književnih časopisa. Ni za koga ne bih mogao reći da je današnji Skerlić, na primjer. Akademska kritika okrenuta je nekolicini pojedinaca, a po časopisima (koji ne samo da ne plaćaju honorare, nego nemaju ni novca za poštarinu da pošalju autorske primjerke) pišu prijatelji o prijateljima. A polemike što se tiče, za razliku od one negdašnje koja je drmala sve društvene sfere, ne samo književne, danas po društvenim mrežama srećemo - da čitalac oprosti - nemušto pljuvanje jednih po drugima, ako pokatkad i toga ima.

NN: "Smederevska pjesnička jesen" nedavno Vas je nagradila "Zlatnim ključićem Smedereva". Koliko Vam znači ova nagrada, tim prije jer ste prvi dobitnik iz Republike Srpske?

PAVLOVIĆ: Iskreno sam obradovan. Jer, poslije Dragana Lukića, Ljubivoja Ršumovića, Mire Alečković, Dobrice Erića, Pere Zupca, Duška Trifunovića, Moše Odalovića, Stevana Raičkovića, Milovana Danojlića, Raše Popova, Milovana Vitezovića i drugih značajnih stvaralaca u književnosti za djecu, to je zaista veliko priznanje. I ne samo da sam prvi dobitnik iz Republike Srpske nego i, uz Đorđa Radišića koji je živio u Vukovaru, jedini od 27 dobitnika koji ne živi u Srbiji.

NN: Aktuelni ste dobitnik i Godišnje nagrade UK RS za knjigu priča "Strašni sud". Iako ste se dokazali u gotovo svim književnim žanrovima, dio književne kritike smatra da ste najuspješniji kao pripovjedač. S druge strane, Vi svoje stvaralaštvo ne dijelite na žanrove?

PAVLOVIĆ: Mene uhvati motiv, tema, ono "nešto" što hoće da bude iskazano i samo određuje u kojem će se žanru, formi, poetici ostvariti. Slažem se s onim kritičarima koji kažu da sam najuspješniji u, rekao bih, prozi - pripovijeci, kratkoj priči, romanu, ali bih tome dodao da u mojoj prozi ima dosta poezije i da je svaka pjesma protkana krhkom narativnom niti, pokatkad jedva uočljivom. U pravu ste, ne dijelim svoje stvaralaštvo na žanrove; dok pišem, zaokupljen sam mišlju i težnjom da na najbolji mogući način bude iskazano to što želim da podijelim sa čitaocem.

NN: Koji su Vaši planovi za narednih šest decenija?

PAVLOVIĆ: Prvo, moram naučiti da se odmaram. Recimo, da pun sat ležim u hladovini usamljenog brijesta i gledam nebo, pitajući se ili naslućujući kakve tajne u svojoj ljepoti i nedostižnosti krije, a zatim da se pridignem, sjednem i takođe pun sat pogledom razgrćem busenove rascvjetale livade. Nigdje u blizini, čak ni u mislima, ni knjige, ni olovke, ni hartije, ni laptopa, ni telefona; samo tišina protkana cvrkutom ptica i šumom lišća u krošnji iznad mene. Ako u ta dva sata ne prođe tih šest decenija, tada bih s nekim blokčetom u džepu, da ipak mogu zapisati nenadano iskrslu misao i damar koji me protrese, i s knjigom koju sam zavolio u djetinjstvu ili ranoj mladosti, krstario Donom, što mi je ostala neostvarena želja, još iz onog perioda kada smo mislili da rata nikad više neće biti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije