Književnost

Raspisan književni konkurs "Novica Tadić"

Raspisan književni konkurs "Novica Tadić"
Foto: zaprokul.org.rs | Raspisan književni konkurs "Novica Tadić"

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu raspisao je javni poziv za književni konkus "Novica Tadić", za mlade pjesnike koji pišu na srpskom jeziku bez obzira u kojoj državi žive.

"Konkurs se od 2018. godine raspisuje u znak sećanja na pesnika Novicu Tadića, čiji je opus obilježio srpsku poeziju na razmeđi 20. i 21. vijeka i čiji autorski status prevladava sve poetičke i druge podele na aktuelnoj književnoj sceni", saopšteno je iz ovog zavoda.

Raspisuje se na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Srbije sa ciljem podsticanja stvaralaštva mladih pjesnika na srpskom jeziku, a rok za slanje rukopisa je 29. april 2022. godine.

Neobjavljene rukopise pjesničkih zbirki, do pet tabaka (80 stranica), autori treba da dostave isključivo poštom, u pet štampanih primjeraka, na adresu: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4, 11 000 Beograd, sa naznakom: Konkurs "Novica Tadić".

Pravo učešća na konkursu imaju pjesnici koji u trenutku raspisivanja konkursa nisu navršili više od 35 godina života, a autor na konkurs može poslati samo jedan rukopis.

Neće biti uzeti u obzir ranije objavljivani i nagrađivani, kao i radovi ranijih dobitnika te nagrade, izbori iz prethodno objavljivanih zbirki pjesama, nekompletne prijave i radovi potpisani imenom i prezimenom umjesto šifrom.

Petočlana komisija će pregledati sve prispjele radove, a rezultat konkursa će biti objavljeni najkasnije do 17. jula 2022. godine, na godišnjicu rođenja pjesnika.

Dobitnik će biti nagrađen plaketom sa njegovim likom, objavljivanjem nagrađenih rukopisa u okviru edicije "Prisustva", nazvanoj po prvoj Tadićevoj pjesničkoj zbirci u okviru izdavačke djelatnosti Zavoda, kao i novčanim naknadom od 100.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije