Književnost

Razotkriven Henksov genijalni um

Razotkriven Henksov genijalni um
Foto: Ilustracija | Razotkriven Henksov genijalni um

Serija kratkih priča "Uncommon type" slavnog holivudskog glumca Toma Henksa ugledala je svjetlost dana. Objavljena je za magazin "One Story", na oduševljenje kritike.

"Od ostvarenja 'Splash' iz 1984. godine pa sve do filma 'Sully' iz 2016. godine, Tom Henks je proveo tri decenije ubjeđujući filmsku publiku da je on samo običan čovjek stavljen u neobične situacije. Ova serija kratkih priča predstavlja drugačiju osobu genijalnog uma koja se krije iza lica običnog čovjeka", rekla je kritičarka Helen Braun iz britanskog magazina "Telegraph".

Ono što je bilo zanimljivo kritici i čitaocima je činjenica da je Henks sve priče napisao na pisaćoj mašini.

"Jedini luksuz koji je tražio bila je pisaća mašina Hermes 3000 i nešto papira. Ispostavilo se da je Henks kolekcionar starih pisaćih mašina i da u svojoj kolekciji ima preko 250 modela", dodala je Braunova.

Drugi kritičari prestižnog britanskog časopisa naglašavaju da likovi koje je Henks opisivao u svojim kratkim pričama podsjećaju upravo na stare pisaće mašine koje su se našle u modernom vremenu. Svi junaci priča su isključeni iz modernog društva i pomalo nezainteresovano gledaju na svijet oko sebe, bez želje za nametanjem.

"Ovi likovi iz kratkih priča reflektuju Henksovu želju za liberalizmom. On je ovdje predstavio multikulturalne grupe, koje tumaraju modernom Amerikom", istakli su kritičari.

Dodaju da knjiga posjeduje i nekoliko mračnih priča koje uključuju temu kao što je rat.

"Slavni glumac je iskoristio u svojim pričama i nekoliko rola koje je igrao tokom karijere, pa tako priča o veteranu iz Prvog svjetskog rata neumoljivo podsjeća na njegovu rolu u ostvarenju 'Spasavanje vojnika Rajana'. Tu je i druga priča o bilioneru koji podsjeća na jezivu ličnost iz filma 'Krug'. Ipak, Henks je igrao toliko mnogo uloga i sasvim je prirodno da su neke od njih našle mjesto u ovim pričama", dodali su kritičari.

Ipak, svi se slažu u jednom, a to je da njegova knjiga prezentuje različitost te da prosječan čitalac nikad ne može biti siguran šta će ga dočekati na sljedećoj stranici.  

Zainteresovani obožavaoci slavnog glumca svoj primjerak knjige mogu naručiti na zvaničnom sajtu britanskog novinskog lista "Telegraph". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije