Književnost

Roman "Austrijanka" o Diani Budisavljević od sutra u knjižarama

Roman "Austrijanka" o Diani Budisavljević od sutra u knjižarama
Foto: Printscreen/laguna.rs | Roman "Austrijanka" o Diani Budisavljević od sutra u knjižarama

BEOGRAD - Roman "Austrijanka" istoričara Zorana Milekića o Diani Budisavljević biće objavljen sutra, 15. januara, na dan kad se obilježava 130 godina od rođenja ove heroine, saopštio je izdavač “Laguna” iz Beograda.

Pred čitalačkom publikom će biti predstavljena značajna knjiga o ženi koja je u Drugom svetskom ratu spasila više od 12.000 dece iz logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a onda je poslije rata skoro potpuno zaboravljena.

Zahvaljujući njenim dnevnicima i istraživanju pisca i istoričara Zorana Milekića očuvana je uspomena na ovu heroinu.

"Prije desetak godina sam, kao istoričar, postao član scenarističkog tima našeg glumca i producenta Tihomira Stanića za film koji je trebao da ispriča priču o Diani Budisavljević Obekser, a moj zadatak je bio da skupim o njoj što više istorijskih podataka”, otkriva autor romana Milekić.

Kaže, međutim, da nije sakupljeno dovoljno novca za tako veliki projekat, ali i da on nije bio spreman da dozovli da veliki broj podataka do kojih je došao o toj heroini ode u zaborav.

To je bio samo jedan od razloga da pisac Milekić počne da piše roman o Diani, jer njena akcija spasavanja srpske dece iz ustaških logora smrti bila je, kaže, tako velika, uzbudljiva, dramatična i rizična da ga je neodoljivo privukla pisanju.

“Pored svega toga, saznanje da je kao Austrijanka ratne godine mogla da provede sasvim mirno, čak i udobno, u svom zagrebačkom stanu, a da je ona to ipak odbacila iz duboko ljudskih razloga, možda je i najviše uticalo da joj posvetim ovu priču”, iskren je pisac.

“Istina, istraživanje i pisanje pripovijesti o njenom podvigu bilo je teško, naporno, katkad i iscrpljujuće, ali istovremeno uzbudljivo, zanimljivo i inspirativno. Zaista se nadam da će čitaoci ovu knjigu doživjeti na isti ili sličan način, u svakom slučaju mogu očekivati priču o ženi čija je akcija spasavanja dece od jezivih smrti postala zapravo akcija spasavanja čovečnosti u vremenu užasnog zla, u suštini, jednu duboko ljudsku priču“, zaključio je autor.

Potresna sudbina o neprolaznoj heroini je pretočena u za sada jedini filmski projekat, koji se ne oslanja na ovaj roman, višestruko nagrađivani dokumentarno-igrani film “Dnevnik Diane Budisavljević” 2019. godine, u režiji Dane Budisavljević, gde su učestvovali Almira Prica, Mirjana Karanović, Tihomir Tika Stanić.

Od sutra roman se može pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije