Književnost

Satiričar Marko Pajić dobitnik Vibove nagrade

Satiričar Marko Pajić dobitnik Vibove nagrade
Foto: Pixabay | Satiričar Marko Pajić dobitnik Vibove nagrade

BEOGRAD - Dobitnik Vibove nagrade lista Politika za najboljeg mladog satiričara do 35 godina je Marko Pajić, saopštili su danas organizatori.

U najužem izboru bili su Radojka Draganić i Uroš Papeš, a žiri Vibove nagrade je u odluci ocijenio da je Pajić "autor koji na duhovit način piše o neveselim pojavama i mudrim mislima kritikuje nepametne poteze protagonista javnog života".

"Humorno-satirična i groteskna projekcija naše stvarnosti u Pajićevim aforizmima nalazi svoj odgovarajući i uverljiv izraz. Njegovi kratki i višeznačni zapisi lucidno, slikovito i rečito tumače svakodnevicu koja je katkad fantastičnija od same literature", naveo je žiri, prenosi Tanjug.

U žiriju su bili urednik humorističkih rubrika u Enigmatici i Razbibrizi Aleksandar Čotrić, Politikinog Satirikona Dragutin Minić Karlo, kolumnista i urednik Politike Aleksandar Apostolovski, književnik Vitomir Teofilović i satiričar Jovan Zafirović.

Nagrada nazvana po satiričaru i novinaru Politike Vladimiru Bulatoviću Vibu (1931-1994) dodjeljuje se od 1995. godine, a sastoji se iz plakete, povelje i novčanog iznosa, i biće uručena Pajiću u prostorijama Politike 8. marta, na 93. godišnjicu Vibovog rođenja.

Profesor Poljoprivredne škole u Valjevu Pajić je pisac ljubavne, misaone, dječije i satirične poezije, a aforizme objavljuje u Politici, Večenjim novostima i drugim glasilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije