Književnost

Stevo Grabovac u podcastu "Aktuelno": Ne zanima me politika, želim samo da se bavim književnošću

Stevo Grabovac u podcastu "Aktuelno": Ne zanima me politika, želim samo da se bavim književnošću
Foto: V. TRIPIĆ | Stevo Grabovac u podcastu "Aktuelno": Ne zanima me politika, želim samo da se bavim književnošću

BANJALUKA - Stevo Grabovac, sedamdeseti dobitnik NIN-ove nagrade, danas je bio gost podcasta "Aktuelno" "Nezavisnih novina" i tom prilikom govorio o svom književnom radu, počevši od 2007. godine kada je objavio prvu zbirku poezije "Stanica nepostojećih vozova", sve do aktuelne pompe u kojoj se našao zahvaljujući prestižnom književnom priznanju.

Grabovac je govorio o odrastanju u Brodu, ali i o ovom gradu kao plodnom mjestu za pisce. Pričao je o knjizi poezije "Ljubav, samoća, tišina", koju je objavio zajedno sa prijateljima iz djetinjstva, pjesnicima Goranom Vukojevićem i Miroslavom Gojkovićem. U podcastu je bilo riječi i o banjalučkoj književnoj sceni čiji je potencijal postao vidljiviji nakon što su osnovani Izdavačka kuća "Imprimatur" i Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", zajedno sa istoimenim festivalom književnosti. Svakako, neizostavne teme bila su dva Grabovčeva romana "Mulat, albino komarac" i "Poslije zabave", koja su izazvala veliku pažnju, posebno ovaj drugi, od kada je osvojio NIN-ovu nagradu kritike za roman godine u konkurenciji čak 188 djela.

Da li je umjetnik dužan da se izjašnjava o politici, zašto je bio na prijemu kod Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, te koliko su ovi prijemi bitni ljudima koji nisu čitali Grabovčeva djela i koji ga ne poznaju lično takođe su neke od tema ovog podcasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije