Zdravlje

Danijela Milekić u podcastu „Nezavisnih“: Samopregled dojki zanemaren u praksi (VIDEO)

Danijela Milekić u podcastu „Nezavisnih“: Samopregled dojki zanemaren u praksi (VIDEO)
Foto: Velibor Tripić/Nezavisne | Danijela Milekić u podcastu „Nezavisnih“: Samopregled dojki zanemaren u praksi (VIDEO)

S obzirom da je oktobar Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke, u podcastu „Aktuelno“, razgovarali smo sa Danijelom Milekić, specijalistom radiologije iz Dijagnostičkog centra „Lenus“ u Banjaluci.

Rak dojke je u današnje vrijeme jako zastupljen, čak i kod mlađih žena, a prema statistici koja je objavljena 2021. godine od strane Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma dojke, negdje oko dva miliona žena godišnje oboli od ove bolesti, kazala je Milekićeva u podcastu.

„Prema istim statističkim podacima, u 2021. godini u Bosni i Hercegovini registrovano je oko 1.500 novootkrivenih karcinoma dojke, a od toga oko 600 u Republici Srpskoj“, rekla je Milekićeva.

Tokom razgovora, doktorka Milekić naglasila je značaj prevencije i samopregleda dojki,  jer kako kaže, trenutno ne postoji dovoljno saznanja koji su to tačno faktori koji dovode do nastanka raka dojke, zbog čega je rano otkrivanje ove bolesti jako važno. 

„Zna se da sa godinama raste mogućnost razvoja karcinoma dojke, a statistika kaže da ukoliko je neko od ženskih srodnika u porodici, baka, majka, tetka ili sestra imao karcinom dojke, postoji veća vjerovatnoća da ste u visokorizičnoj grupi. Zatim, tu je i genetska predispozicija, pozitivan BRCA 1 i BRCA 2 gen, kao i rana prva menstruacija, i kasna menopauza, ali i izloženost radijacionoj terapiji, naročito u nivou grudnog koša“, navodi doktorka Milekić.

Tokom razgovora osvrnula se na činjenicu da je samopregled dojki u našoj praksi zanemaren, kao i da ga obavlja vrlo mali broj žena, a istakla je i potrebu da se na jednostavan i razumljiv način objasni ženama kada, šta i kako treba raditi u slučaju da nešto napipaju.

Doktorica je objasnila kako detaljno da se obavi samopregled dojki, ali i primjere iz prakse, kao i šta je to što je nju navelo da svoj život i karijeru posveti ženskom zdravlju.

Više saznajte u podcastu „Aktuelno“ u produkciji „Nezavisnih novina“ i Nes radija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije