Književnost

Točkovi "Bibliobusa" u Banjaluci kreću 8. februara

Točkovi "Bibliobusa" u Banjaluci kreću 8. februara
Foto: Ilustracija | Točkovi "Bibliobusa" u Banjaluci kreću 8. februara

BANJALUKA - Dugo najavljivana pokretna biblioteka ili "Bibliobus", kako su saopštili iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS), počeće sa radom 8. februara tačno u 14 časova, a njena početna stanica biće Trg Krajine.

"'Bibliobus'  je novi bibliotečki servis kojim će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske doprinijeti razvoju i oblikovanju kulturnog identiteta našeg grada. 'Bibliobus' će građanima Banjaluke obezbijediti publikacije koje će zadovoljiti njihove potrebe u pogledu obrazovanja, informisanja i ličnog razvitka, kao i za razonodu i slobodno vrijeme", saopštili su predstavnici NUB RS.

Posebna pažnja, kako je rečeno iz biblioteke, biće posvećena potrebama djece i mladih, pa će i bibliotečki fond biti pažljivo odabran.

"Pored lektire, na policama 'Bibliobusa' naći će se najnoviji naslovi popularne književnosti za djecu i tinejdžere, veliki izbor stripova, te popularni časopisi koje mladi čitaju", glasi saopštenje u kojem bibliotekari otkrivaju da će usluge 'Bibliobusa' biti dostupne svima, bez obzira na starosnu dob.

Kapacitet 'Bibliobusa', kažu podaci NUB RS, jeste 6.000 bibliotečkih jedinica, a ukupan fond namijenjen za "Bibliobus" je 12.000, što znači da će se građa u ovom pokretnom autobusu redovno mijenjati i dopunjavati novim naslovima, shodno potrebama korisnika.

"'Bibliobus' će imati pristup internetu, odgovarajuću računarsku opremu i automatsko pozajmljivanje građe, kao i svi ostali servisi NUB RS koji su dostupni korisnicima", glasi dalje saopštenje iz kojeg saznajemo da će "Bibliobus" obilaziti banjalučka naselja, kao i naselja u okolini Banjaluke čiji stanovnici nemaju biblioteku u svojim mjestima.

Planirano je 14 stajališta, raspoređenih po gradskim naseljima, kažu iz NUB RS, otkrivajući da će o stajalištima korisnici biti blagovremeno obaviješteni.

"'Bibliobus' će raditi u jednoj smjeni, a posadu 'Bibliobusa', pored vozača, čine još dva bibliotekara obučena za rad u pokretnom busu sa knjigama", zaključuje se u saopštenju.

Podsjećanja radi, pojavi biblioteke na točkovima prethodilo je premještanje Dječjeg odjeljenja biblioteke iz Borika u centar grada, što je zbog blizine dvije osnovne škole u Boriku naišlo na negativne kritike književne javnosti.

Kakve će reakcije izazvati pojava "Bibliobusa" i koliki će biti odaziv korisnika, s obzirom na to da se radi o inovativnoj pojavi u ovoj sredini, ostaje nam da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije