Književnost

U Parizu večeras o Danilu Kišu

U Parizu večeras o Danilu Kišu
Foto: N.N. | U Parizu večeras o Danilu Kišu

BEOGRAD - U Parizu će večeras biti obilježeno 85 godina od rođenja i tri decenije od smrti Danila Kiša, velikog srpskog pisca, neumornog u borbi za najviše stilske vrijednosti srpskog jezika i kulture.

U Kulturnom centru Srbije u Parizu u 19.00 časova biće održano književno veče posvećeno životu i djelu velikog pisca i promovisana knjiga Milivoja Pavlovića "Venac od trnja za Danila Kiša" /2016/, koja je na srpskom doživjela četiri izdanja, a prevodi se i na druge jezike.

Osim Pavlovića, o Kišu će govoriti državni sekretar u Ministarstvu kulture Srbije Aleksandar Gajović i direktor izdavačke kuće "Službeni glasnik" Petar Arbutina.

U uvodnoj riječi, koju je pripremio za ovo veče, Pavlović je istakao da je Kiš, iako svjetski putnik, svuda pisao na srpskom jeziku na kojem je i postao pisac i koji je njegova prava otadžbina.

Pavlović je napomenuo da je Kiš umro 1989. godine u Parizu, a u Ulici Artir Grusije 16 jedna ploča potvrđuje da je francuska prijestonica uvrstila ovog srpskog pisca u svoje topografske znamenitosti.

"Iz grada u koji je došao kao brodolomnik i pred kojim je pao kao pred ikonom, Kiš je izašao kao vitez, ovenčan uglednim nagradama, priznanjima, uključujući i Orden viteza umetnosti i književnosti koji mu je 1986. godine uručio tadašnji francuski ministar kulture Žak Lang", naveo Pavlović.

Prema njegovim riječima, Kiš spada u sam bezvremeni vrh ne samo srpske, nego i svjetske kulture.

Danilo Kiš bio je srpski romanopisac, esejista, prevodilac i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih književnika 20. vijeka.

Rođen je u Subotici 22. februara 1935. godine, od oca Eduarda Kiša, mađarskog Jevrejina i majke Milice Dragićević, Crnogorke. Umro je u Parizu 1989. godine.

Svoje prve radove je objavio 1953. godine, a najpoznatija djela su mu "Grobnica za Borisa Davidoviča" i "Enciklopedija mrtvih".

Kiš je jedan od najprevođenijih pisaca, njegova djela prevođena su, između ostalih jezika, i na ruski. Dobitnik je niza uglednih domaćih i prestižnih međunarodnih književnih nagrada.

Posmrtni ostaci Danila Kiša nalaze se u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu ispod mermerne ploče na kojoj samo pišu godine rođenja i smrti i zanimanje književnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije