Književnost

U užem izboru za NIN-ovu nagradu 17 romana

U užem izboru za NIN-ovu nagradu 17 romana
Foto: N.N. | U užem izboru za NIN-ovu nagradu 17 romana
Srna

U užem izboru za NIN-ovu nagradu za 2020. godinu je 17 romana, saopšteno je danas iz ovog nedjeljnika

NIN-ov žiri načinio je drugu selekciju romana koji konkurišu za roman godine za 2020. godine.

U NIN-u će od 14. januara biti objavljeni kratki prikazi odabranih djela, a 25. januara biće poznato ko je 67. dobitnik najvažnijeg domaćeg književnog priznanja.

U užem izboru nalaze se, između ostalih, nove knjige dva književnika koja su ranije već dobila prestižno književno priznanje, tri pisca kojima je nagrada prethodnih godina zamalo izmakla i čak četiri romana-prvenca.

Spisak potencijalnih laureta je sačinjen po redosljedu pristizanja djela.

U konkurenciju za NIN-ovu nagradu su romani "Sloboda govora" Vladana Matijevića, "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića, "Kontraendorfin" Svetislava Basare, "LJudi bez grobova" Enesa Halilovića.

Potencijalni laureati su i Uroš Dimitrijević sa romanom "Siroto mali ratovi", Filip Grujić sa romanom "Podstanar", Jovica Aćin sa romanom "Polažeći od kraja sveta" i Vladimir Kopicl sa djelom "Purpurna dekada".

U užem izboru su i romani "Prekrasne ruševine" Save Stijepovića, "Fraktura" Nenada Teofilovića, "LJubavna pesma" Srđana Srdića i "Hostel Kalifornija" Zvonka Gazivode.

Osim njih, u konkurenciji su i romani "Jugosloveni" Borisa Miljkovića, "Ništa nije ničije" Bojana Savića Ostojića, "Spam" Lazara Pašćanovića, "Stojna vetrenjača: četiri kanata" Radovana Belog Markovića i "Pod oba sunca" Ognjena Spahića.

Žiri radi u sastavu Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije