Književnost

Umro Danijel Dragojević

Umro Danijel Dragojević
Foto: Pexels/Ilustracija | Umro Danijel Dragojević

Poznati hrvatski pjesnik Danijel Dragojević preminuo je u ponedeljak, 19. februara, javlja Jutarnji list.

"Hvala Bogu da ću uskoro umrijeti", napisao je u svojoj pjesmi u prozi "Dolazak proljeća" Dragojević, poručivši da ne bi volio jesti med pčela koje ne razlikuju vještačko od prirodnog cvijeća. Tri baš takve, zbunjene kao da su evolucijski neopremljene, piše pjesnik, gledao je kako oblijeću plastične tučke ispred dućana u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici.

Dragojevića je kritika još za života proglasila klasikom. Objavio je dvadesetak knjiga, među kojima su "Kornjača i drugi predjeli", "Nevrijeme i drugo", "Prionopid", "Razdoblje karbona", "Rasuti teret", "Cvjetni trg", "Žamor", "Negdje", "Kasno ljeto"... Mnoge je čitaoce njegova ličnost intrigirala koliko i njegove pjesme, jer je za javnost odavno odlučio i do kraja života ostao - Ćutljiv. Sve što je javno želio reći kazivao je u svojoj poeziji.

Živeo je i radio u Zagrebu.

Danijel Dragojević bio je Korčulanin, iz Vele Luke, tamo je rođen u januaru 1934. sa bratom Ivanom. Obojica braće bili su pisci.

Danijel Dragojević je dobitnik, među ostalim, Goranove nagrade 2005. za knjigu "Žamor", nagrade Vladimir Nazor 1981, Zmajeve nagrade 1981. za knjigu "Razdoblje karbona", nagrade Branko Miljković za knjigu "Prirodopis" 1974. godine te brojnih drugih priznanja.

Ali, i nagrade je vremenom prestao prihvatati. Tako je 2019. odbio da primi Nazora za životno djelo.

Dragojević je gimnaziju završio u Dubrovniku, istoriju umjetnosti diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Prvi put je njegova poezija objavljena 1956. godine, u splitskom časopisu Mogućnosti.

U već pomenutoj pjesmi "Dolazak proljeća" Dragojević, u zbirci naslovljenoj "Kasno ljeto", njegovoj posljednjoj, objavljenoj 2018. godine, piše: "… danas mi je Mate Ganza pred jednim rascvjetalim stablom rekao kako je čitao da pčele više sele u gradove (on je rekao zauzimaju gradove) i prirodoslovci ne znaju kako bi tu njihov život mogao biti moguć. Užasnuo sam se i zaćutao. Možda budućnost ne bude tako daleka kako sam se nadao."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije