Književnost

Uručena nagrada "Lazar Trifunović" i priznanje DIUS

Uručena nagrada "Lazar Trifunović" i priznanje DIUS
Foto: Arhiva | Uručena nagrada "Lazar Trifunović" i priznanje DIUS

Nagrada "Lazar Trifunović" za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umjetnosti u štampanim i elektronskim medijima uručena je danas Slađani Petrović Varagić, a priznanje "DIUS" za najbolju autorsku izložbu u 2021. godini Sonji Jankov.

Primajući nagradu na svečanosti u Kulturnom centru Beograda Petrović Varagić je istakla da "Lazar Trifunović" predstavlja "referentno i izuzetno važno priznanje za istoričare umjetnosti, kritičare i teoretičare".

"Izuzetna je privilegija biti nosilac ovog značajnog priznanja koje nosi ime Trifunovića, čija ličnost i zaostavština predstavljaju nedostižni uzor profesionalnog delovanja visokostručnih standarda i etičkih principa verujem svakog istoričara umetnosti", istakla je Petrović Varagić.

Članovi žirija Ana Ereš, Stevan Vuković i Darka Radosavljević Vasiljević većinom glasova donijeli su odluku da nagradu dodjele Petrović Varagić, istoričarki umjetnosti, kustoskinji i istraživačici u polju savremene vizuelne umjetnosti.

Petrović Varagić je nagrađena za autorski osmišljen i kritički intoniran video serijal posvećen 58. Oktobarskom salonu, koji je realizovan u okviru šireg projekta "Kritika na djelu“.

Nagrada se sastoji iz plakete sa likom univerzitetskog profesora i istoričara umjetnosti Trifunovića (1929-1983), rad vajara Mihajla Paunovića, novčanog iznosa i izložbe koju lauret priređuje u okviru ciklusa "Kritičari su izabrali" u Likovnoj galeriji KCB.

Žiri istoričara umjetnosti i kustosa Maide Gruden, Saše Janjića i Nele Tonković jednoglasno je priznanje "DIUS" dodijelio Jankov za izložbu "(De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima" u Kulturnom centru Pančeva od 2. decembra 2020. do 2. januara 2021. godine.

Kustoskinja Jankov je istakla da priznanje dijeli sa autorima koji su izlagagali na izložbi Ivanom Perakom, Snežanom Zlatković, Zoranom Dimovskim, Živanom Mijailović, Irenom Muhar, Milicom Denković i Slobodanom Stošićem.

Prizanje Društva istoričara umjetnosti se sastoji od diplome strukovnog i novčanog iznosa.

Obje nagrade od osnivanja 1993. i 1994. godine podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije