Književnost

"Velika povelja Brankovog kola" Karlovačkoj gimnaziji i Karlovačkoj bogosloviji

"Velika povelja Brankovog kola" Karlovačkoj gimnaziji i Karlovačkoj bogosloviji
Foto: Ustupljena fotografija | "Velika povelja Brankovog kola" Karlovačkoj gimnaziji i Karlovačkoj bogosloviji

SREMSKI KARLOVCI - Na završnoj sjednici komisije "Brankovog kola", koja je radila u sastavu Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel, jednoglasno je odlučeno da "Velika povelja Brankovoga kola" povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, za uzvišeni oblik saradnje tokom proteklih decenija pripadne Karlovačkoj gimnaziji i Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima.

Ovo prestižno priznanje, pored rečenog, "Brankovo kolo" dodjeljuje i "za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića".

U susret dvjestotom rođendanu Branka Radičevića, "Brankovo kolo", kako je saopšteno iz ove institucije, se opredijelilo za pjesnički dar dvjema sestrama - ustanovama, jedinstvenim obrazovno-duhovnim institucijama srpskoga naroda sa sjedištem u Sremskim Karlovcima.

"Čuvena Karlovačka gimnazija, koja je jedno vreme nosila i ime Branka Radičević, i Karlovačka bogoslovija 'Sveti Arsenije Sremac' osnovane su pre 233 godine (1791), odnosno pre 230 godina (1794) i predstavljaju prosvetno-duhovne svetionike srpskoga naroda gde se školuju i stasavaju đaci gimnazisti i mladi sveštenici. Najstarija u Srba, Karlovačka gimnazija u svojim nedrima šest godina (1835-1841)  negovala je obrazovni profil i mladu dušu Aleksija Radičevića (i brata mu Stevana), potonjeg Branka, velikog pesnika srpskog romantizma", navedeno je u saopštenju "Brankovog kola".

Sa nesvakidašnjom ljepotom Stražilova i Sremskih Karlovaca u srcu, dodato je u saopštenju, Branko dolazi u Temišvar (1841-1843), gdje kao student "mudroljubija" (filozofije) piše svoju prvu pjesmu na srpskom jeziku, "Devojka na studencu".

"Danas je Karlovačka gimnazija, kao obrazovno-prosvetna ustanova, prestižna škola gde se od 1972. godine, pored ostalog, svakog proleća i s rane jeseni odvijaju mladoliki i bogati pesničko-umetnički i kulturni programi i sadržaji Brankovog kola u slavu imena i dela najpoznatijeg đaka slavne srpske gimnazije. Karlovačka bogoslovija 'Sveti Arsenije Sremac' ove godine obeležava dvesta trideset godina postojanja i predstavlja zlatnu duhovnu košnicu sa miomirisom srpskog pravoslavnog korena", javljaju iz "Brankovog kola".

Višedecenijska saradnja sa "Brankovim kolom", kako javljaju dalje iz ove institucije, dala je naročite rezultate sa zapaženim duhovnim plodovima  na predavanjima u okviru "Hrišćanskih tema" koje svakog septembra bogoliko osvetljavaju Sremske Karlovce tokom odvijanja čuvene pjesničko-kulturne manifestacije.

"Takođe, profesori i đaci Karlovačke bogoslovije, zajedno sa sveštenstvom karlovačkim i episkopom sremskim Vasilijem (povodom jubilarnog 50. Brankovog kola i sa patrijarhom srpskim Porfirijem), svake godine u septembru na Brankovom kolu molitveno učestvuju u parastosu za Aleksija Radičevića u crkvi Svetog oca Nikolaja, gde je kao đak Karlovačke gimnazije za pevnicom nedeljom pojao budući veliki pesnik srpskog romantizma, Branko Radičević, koji će svoju prvu knjigu 1847. godine objaviti u Beču, a njegovi zemni ostaci biti preneseni (1883) na Stražilovo", saopšteni je iz "Brankovog kola".

"Velika povelja Brankovoga kola" svečano će biti uručena  15. marta na otvaranju "Prolećnih Brankovih dana 2024" u Sremskim Karlovcima, na sam dan rođenja Aleksija Radičevića u Slavonskom Brodu (1824) prije 200 godina po julijanskom kalendaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije