Književnost

Velika povelja Brankovog kola Kseniji Maricki Gađanski

Velika povelja Brankovog kola Kseniji Maricki Gađanski
Foto: Ilustracija | Velika povelja Brankovog kola Kseniji Maricki Gađanski

Velika povelja Brankovog kola, prestižno priznanje za životno djelo, pripalo je Kseniji Maricki Gađanski "za nadahnuti doprinos ljepoti i moći poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskoga dara Branka Radičevića", saopstsio je danas žiri, koji su činili Nenad Grujičić (predsjednik), Vesna Čipčić i Milan Pletel.

Zajedno sa svojim suprugom, uglednim srpskim pjesnikom Ivanom Gađanskim (1937-2012), Ksenija Maricki Gađanski davala je veliku podršku i konkretne stvaralačke priloge za razvoj i život Brankovoga kola, podsjetio je žiri u obrazloženju svoje jednoglasne odluke.

Ksenija Maricki Gađanski je učestvovala i u zasnivanju međunarodne nagrade "Branko Radičević" u Sremskim Karlovcima, kao i na pokretanju i učestvovanju na Filozofskom simpozijumu koji na Brankovom kolu traje više od četvrt vijeka.

Maricki Gađanski (1939, Martinci u Sremu), završila je Karlovačku gimnaziju i pripada redu najpoznatijih đaka ove najstarije srpske srednjoškolske ustanove.

Na Filozofskom fakultet u Beogradu (Grupa za klasične nauke) diplomirala je 1962. godine, magistrirala je 1964, a doktorirala 1972.

Bila je na naučnom usavršavanju na Filozofskom fakultetu u Atini i na Kolumbija univerzitetu u Njujorku.

Objavila je desetak značajnih knjiga i više stotina naučnih radova, glavni je urednik “Zbornika za klasične studije Matice srpske” i publikacije Antičkog društva “Antika i savremeni svet”.

Počasni je član grčkog naučnog i književnog društva PARNAŠOS u Atini, poslije Atinskog univerziteta najstarije kulturne institucije u Grčkoj, čiji su članovi bili i Laza Lazarević i Jovan Dučić.

Član je više stručnih i naučnih udruženja u zemlji i inostranstvu, dobitnik više domaćih i inostranih nagrada, među kojima su Nacionalno priznanje za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije i grčki orden „Zlatni krst“, koji je ustanovljen 1948. i dodjeljuje se samo uspješnim ženama.

Zajedno sa suprugom Ivanom, Maricki Gađanski je prevela mnoge grčke pjesnike na srpski jezik.

Među njima je i savremeni autor Naso Vajena, koji se prije desetak godina ovenčao i međunarodnom nagradom „Branko Radičević“ u Sremskim Karlovcima, i zahvaljujući porodici Gađanski pojavio na Brankovom kolu.

"Vrunski helenist, Ksenija Maricki Gađanski, svoj glas kao klasični filolog, duguje činjenici da njen pristup antičkim grčkim tekstovima dolazi iz optike živog osećanja književnosti, proisteklog iz njenog dubokog poznavanja i kontakta sa književnim delima našega doba. Ona je ličnost koja sagledava književna dela, antička i moderna, ne samo u njihovom uskom umetničkom okviru nego i u širim društvenim i istorijskim zbivanjima", naveo je Naso Vajena.

"Velika povelja Brankovog kola" svečano će biti uručena Kseniji Maricki Gađanski u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, na Radičevićev 195. rođendan, u okviru "Prolećnih Brankovih dana", koji će trajati od 15. do 28. marta.

Među dosadašnjim dobitnicima "Velike povelje Brankovoga kola" nalaze se Vladeta Jerotić, Vera Kovač Vitkai, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Milan Pletel, Bogdan Vinokić i Vico Dardić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije